Prof. dr. Daniel Coriu, șeful Centrului de Hematologie al Institutului Clinic Fundeni, vorbește despre terapia actuală în caz de leucemie, la DC News în cadrul emisiunii „Academia de Sănătate”, realizată de prof. dr. Irinel Popescu, președintele Academiei de Științe Medicale.
Nu cu mult timp în urmă, cancerele sângelui erau boli cu un prognostic extrem de nefavorabil și cu rezultate modeste în ceea ce privește tratamentul. În ultima vreme, în hemato-oncologie s-au făcut progrese remarcabile.
„În ultimii 20-25 de ani, în hematologie s-au făcut progrese uriașe. Totul a plecat de la progresele în biologia moleculară, de la o mai bună cunoaștere a mecanismelor moleculare de boală, care a permis dezvoltarea biotehnologiei. Ne aflăm astăzi într-un moment în care, practic, ceea ce avem acum nu seamănă deloc cu ceea ce aveam în urmă cu 20 de ani. În special în terapie lucrurile s-au schimbat radical”, spune prof. dr. Daniel Coriu.
Cele mai importante progrese s-au făcut în domeniul imunoterapiei.
Ce este imunoterapia?
„Totul pleacă de la limfocitele T. Debutul imunoterapiei a plecat cu mulți ani în urmă, odată cu transplantul medular. Până la urmă, transplantul medular este tot o formă de imunoterapie”, a explicat prof. Daniel Coriu.
Au apărut anticorpii monoclonali, care nu fac altceva decât să crească imunitatea, să crească efectul limfocitului T self împotriva celulelor tumorale.
„Au apărut anticorpii bispecifici, care reprezintă o inovație recentă, ce a intrat în uzul clinic, inclusiv în România. Sunt molecule inteligente, o proteină care leagă pe de-o parte limfocitul T și pe de altă parte limfocitul leucemic și le aduce împreună. Prin asta limfocitul T distruge celula leucemică”, arată prof. dr. Daniel Coriu.
Vezi explicațiile complete în video:
Urmărește interviul integral aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu