Prof. dr. Emanoil Ceaușu a vorbit despre infecțiile din spitale, în cadrul interviului de la DC News, la emisiunea „Academia de Sănătate”, realizată de prof. dr. Irinel Popescu, președintele Academiei de Științe Medicale.
Unul din fenomenele dramatice cu care se confruntă spitalele din România sunt infecțiile intraspitalicești.
„Erau infecțiile clasice din spitale acum câțiva ani produse de Acinetobacter, Pseudomonas, Clebsiela, dar în ultimii ani ne confruntăm cu infecția produsă de Clostridium difficile, o bacterie care produce o enterocolită, diaree uneori severă. Este o bacterie care se găsește în mod natural în intestinul unor oameni sub formă de spori. În anumite condiții, legate în mod special de tratamentul cu antibiotice, de inhibitorii de pompă de protoni, tratamente mai îndelungate, acești spori se pot transforma în forme vegetative ale bacteriei, care secretă niște toxine ce produc această suferință”, a explicat prof. dr. Emanoil Ceaușu, cadru universitar la UMF „Carol Davila” și medic primar boli infecțioase la Spitalul Clinic „Victor Babeș” București.
O nouă bacterie care s-a răspândit în întreaga lume
Începând din anii 2000 a apărut o tulpină nouă de Clostridium difficile mult mai virulentă, tulpina 027, care a apărut întâi în Statele Unite, apoi în Europa de Vest și a cuprins întreg continentul, s-a răspândit în întreaga lume.
„În prezent, peste tot în lume, această bacterie produce un număr impresionant de infecții. Infecții care se produc nu numai în spitale, ele se pot produce și la domiciliu, în cazul persoanelor care fac tratamente cu antibiotice și au în intestin acești spori”, precizează prof. dr. Emanoil Ceaușu.
Întrebat dacă organismul uman a devenit mai puțin rezistent în ultima vreme la agresiunea bacteriilor, prof. Ceaușu răspunde: „Organismul uman suferă și el modificări, odată cu evoluția societății, evoluează și organismul. Însă organismele umane pot fi afectate de infecție indiferent de stare lor biologică. Din păcate, persoanele cu apărare mai scăzută din punct de vedere imun și din punct de vedere biologic sunt din ce în ce mai numeroase”.
„Nu poți crește sistemul imun, așa cum nu poți schimba culoarea ochilor”
În privința mijloacelor de stimulare a sistemului imun, prof. dr. Emanoil Ceaușu este categoric: „Nu există. Cum ți-a dat mama Natură sistemul imun, așa îl ai. Să-l crești nu se poate, așa cum nu se poate schimba culoarea ochilor. Dar poți să-l scazi. Atunci trebuie îndepărtate elementele, atitudinile sau modul de viață care scade sistemul imun. Orice activitate psihică, intelectuală sau fizică îndelungată, în exces duce la diminuarea sistemului imun. O alimentație necorespunzătoare, la fel. Lipsa de somn este un element important în deprimarea sistemului imun”.
Urmărește răspunsul complet:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu