Prof. dr. Florentina Ioniță-Radu: În curând, nu stetoscopul va fi unealta medicului, ci ecograful

General-maior prof.univ.dr. Florentina Ioniță-Radu a salutat noile modificări ale Legii Sănătății, care permit obținerea de competențe în timpul rezidențiatului. ”Competența de ecografie este prioritară, a sublinat prof. Ioniță-Radu, la ceremonia de deschidere a Școlii de Vară Internaționale a Medicilor Rezidenți și Tineri Specialiști în Medicină de Familie – ediția 2024. În curând, nu stetoscopul va fi unealta medicului, ci ecograful. Posibilitatea de a crește numărul serviciilor acordate în cabinetul medical - ecografie, spirometrie, monitorizare, etc., plătite la o valoare reală, nu în sistemul per capita, va face ca specialitatea medicină de familie să fie atractivă pentru noile generații de medici”, a spus prof.univ.dr. Florentina Ioniță-Radu.

”Instruirea corespunzătoare a medicilor rezidenți în specialitatea medicină de familie este esențială pentru asigurarea unui sistem de sănătate funcțional și eficient, se arată în mesajul prof. Ioniță Radu. Medicii de familie reprezintă prima linie de contact între pacient și sistemul medical, având un rol crucial în prevenția, diagnosticarea timpurie și gestionarea bolilor cronice. Medicina de familie este placa turnantă a sistemului sanitar întrucât se ocupă atât de populația sănătoasă, cât și de cea afectată de boli.

O pregătire temeinică în acest domeniu permite medicilor să dezvolte o înțelegere profundă a comunității în care își desfășoară activitatea, să construiască relații solide, de încredere, cu pacienții și să abordeze nu doar aspectele fizice ale sănătății, ci și pe cele psihologice și sociale. Îmi doresc ca rolul medicului de familie să crească, să fie implicat major în noile programe de screening care există sau urmează sa fie implementate în Romania, a căror reușită depinde în mare parte de ei.

Medicii de familie pot contribui la reducerea poverii asupra sistemului de sănătate

Salut noile modificări ale Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, care permit obținerea de competențe în timpul rezidențiatului, iar competența de ecografie este prioritară. În curând, nu stetoscopul va fi unealta medicului, ci ecograful. Posibilitatea de a crește numărul serviciilor acordate în cabinetul medical - ecografie, spirometrie, monitorizare, etc., plătite la o valoare reală, nu în sistemul de plată "per capita", va face ca specialitatea medicină de familie să fie atractivă pentru noile generații.

În plus, medicii de familie bine instruiți pot contribui la reducerea poverii asupra sistemului de sănătate, prevenind complicațiile și intervențiile inutile printr-o abordare comprehensivă și orientată spre pacient. Aceștia joacă un rol crucial în educarea pacienților privind stilul de viață sănătos și prevenția bolilor, aspecte care pot duce la o calitate mai bună a vieții și la o reducere a costurilor medicale pe termen lung.

Apreciez că o creștere a rolului comunicării, atât interdisciplinar, cât și cu pacienții, precum și mai mult timp alocat pentru inter-relaționare, constituie o garanție a reușitei și a încrederii. Sunt importante și creșterea rolului digitalizării în medicină, precum și implementarea și extinderea telemedicinei, oferind astfel posibilitatea transmiterii în timp real a documentelor medicale.

De asemenea, în contextul unor crize sanitare, precum pandemia de COVID-19, medicii de familie au demonstrat capacitatea de a gestiona eficient fluxul pacienților, de a oferi îngrijiri adecvate și de a asigura continuitatea serviciilor medicale. Prin urmare, investiția în formarea și dezvoltarea profesională a medicilor rezidenți în medicină de familie este o investiție directă în sănătatea și bunăstarea comunităților pe care le deservesc. Una dintre dorințele mele, pe care sper să le văd cât mai curând împlinite, este ca biletul de trimitere, scrisoarea medicală și rețetele medicale să fie disponibile în networkingul medical național”, a spus general-maior prof.univ.dr. Florentina Ioniță-Radu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel