Prof. dr. Nicolae Hâncu, expert în diabetologie, vorbește despre depistarea și tratamentul diabetului, în interviul de la DC News în cadrul emisiunii „Academia de Sănătate”, realizată de prof. dr. Irinel Popescu, președintele Academiei de Științe Medicale.
Oamenii pot avea diabet fără să știe. „Persoana cu diabet merge pe stradă, creează, procreează și nici măcar nu știe că are această boală. O glicemie crescută, de exemplu, în jur de 200 nu dă absolut niciun simptom”, atrage atenția prof. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române.
Primul lucru care trebuie făcut în momentul depistării diabetului zaharat este ca persoana respectivă să se înregistreze la un cabinet de diabet, nutriție, boli metabolice și să fie explorată cât se poate de atent, recomandă prof. dr. Nicolae Hâncu.
Pe lângă glicemie crescută, un pacient cu diabet poate avea și alte modificări metabolice: colesterolul crescut, trigliceride crescute. „Trebuie să explorăm funcția hepatică, funcția renală, să vedem funcția tiroidiană și apoi să vedem dacă nu cumva diabetul a produs deja complicații. După care medicul diabetolog, și numai medicul diabetolog, trebuie să stabilească ce obiective terapeutice avem, în ce ritm și cu ce metode se obțin obiectivele, care sunt multifactoriale. Noi nu tratăm doar valorile glicemice pe care trebuie să le normalizăm, trebuie să tratăm persoana în întregime. Cu alte cuvinte, să normalizăm valorile tensiunii arteriale, dacă sunt crescute, ale colesterolului și mai ales - este un mare imperativ acest lucru - trebuie să ne apropiem cât se poate de mult de greutatea normală. Controlul greutății este ceva cu care trebuie să înceapă tratamentul diabetului zaharat”, explică prof. dr. Nicolae Hâncu.
„Tratamentul diabetului zaharat beneficiază în momentul de față de o metodă suverană care se numește optimizarea stilului de viață. Stilul de viață, care la orice persoană este compus din alimentație, mișcare și un somn odihnitor”, precizează expertul diabetolog. În plus, aproape la toate persoanele cu diabet de tip 2 trebuie instituit și tratamentul cu medicamente, adaugă profesorul Hâncu.
Mai multe informații despre tratamentul diabetului află din video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News