Prof. dr. Michael Schenker, preşedintele Comisiei Oncologice din Ministerul Sănătăţii, a vorbit, în cadrul dezbaterii Pandemia COVID-19, 2022: "Nimic nu va mai fi la fel" vs. "Luați din nou prin surprindere", organizată de DC MEDIA GROUP, despre posibilitatea ca România să fie lovită de "valul pandemiei de cancer" din urmă, după problemele privind depistarea precoce la începutul pandemiei.
"Primele valuri COVID-19 au ridicat o barieră în calea depistării cazurilor de cancer în faze incipiente, dar şi în calea terapiei. În special, depistarea precoce a fost întârziată, pacienţii nu s-au dus la analize, nu au fost nici la controale periodice, nu ne mai gândim la screening. Vine valul pandemiei de cancer din urmă?", a întrebat Val Vâlcu.
"Într-adevăr, această pandemie de cancer, de stadii avansate de fapt, care a urmat pandemiei infecţioase, este în curs. E în plină derulare, sunt în fiecare zi cazuri noi şi noi cu stadii avansate, cu localizări care altădată se prezentau în stadii curabile, potenţial curabile din gesturi chirurgicale şi alte metode de tratament. Am spus-o de mai multe ori. Într-adevăr, pandemia a creat o stare de teamă cetăţeanului din ţara noastră de a se adresa spitalelor, consultului medical, indiferent unde se derula acesta, fie că vorbim de spital sau instituţii mai mici.
Aşa cum am mai spus, am văzut în ultimele 12 luni o adevărată avalanşă de cazuri avansate, metastatice. Din păcate, la aceşti oameni resursele de tratament, posibilităţile de vindecare sunt aproape absente sau foarte rare. Din păcate, suntem cu un mare handicap în momentul de faţă. Acest lucru, din păcate, se va resimţi în parametrii şi indicatori de supravieţuire, în mortalitatea care va fi mai mare în următorii doi ani de zile. Nu va fi o imagine bună pentru noi ca ţară", a spus dr. Michael Schenker.
"Aşa cum se anunţă posibilitatea unui nou val pandemic, este de aşteptat ca acest fenomen să se repete, al fricii de a se prezenta la consult medical când apar anumite simptome. Poate ar fi de dorit ca în această perioadă, când lucrurile sunt încă sub control şi numărul de cazuri COVID-19 este încă unul mic, limitat, ca mulţi dintre români să se îndrepte către medicii de familie, în primul rând. Există câteva programe de screening care se desfăşoară cu succes. Important e să se prezinte la medicii de familie şi să solicite aceste programe. (n.r. Beneficiază de consult gratuit) pentru cancere colono-rectale, pentru cancere mamare, nu mai vorbim de cancerul de col uterin sau cancerul prostatei. Sunt localizări care pot fi foarte uşor depistate, în stadii fără doar şi poate curabile. Efortul pe care îl depun oamenii ca să scape de aceste cancere va fi minim, suferinţa la fel, cheltuiala va fi mult mai mică decât în situaţiile în care nevoia de tratament ar fi mai mare, iar perioada de tratament ar fi mai lungă", a mai spus medicul.
Un studiu efectuat pe o mumie veche de 2.000 de ani a identificat defecte faciale extinse, indicând faptul că individul suferea de cancer nazofaringian. Carcinomul nazofaringian (NPC) este cel mai frecvent cancer cu originea în nazofaringe, cel mai frecvent în rinofaringele postero-lateral sau fosa lui Rosenmüller.
Pe baza tomografiei computerizate, studiul, condus de Proiectul Mumiei din Varșovia și Departamentul de Oncologie de la Universitatea de Medicină din Varșovia, indică posibilitatea apariției unor modificări tumorale în oase, în timp ce modificările faciale ale oaselor nazofaringiene sunt evidente și nu sunt tipice pentru procesul de mumificare. CITEŞTE AICI MAI MULTE
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News