EXCLUSIV  Prof. dr. univ. Cristina Tiu: Cum poate fi scăzut riscul de AVC prin tratamentul corect al fibrilației atriale

Sursa Foto YouTube Veronica Lesco
Sursa Foto YouTube Veronica Lesco

Dr. Cristina Tiu, profesor universitar, medic la Clinica Neurologie a Spitalului Universitar de Urgență București, a explicat în exclusivitate pentru DC News, care este cauza unui AVC, legătura dintre fibrilația atrială și AVC, cât și tratamentul corect al fibrilației atriale.

Accidentul vascular cerebral (AVC) se produce când alimentarea unei zone din creier este întreruptă sau redusă, împiedicând țesutul cerebral să primească oxigen și substanțe nutritive. 

Care este legătura dintre fibrilația atrială și AVC

”Relația dintre fibrilația atrială și accidentul vascular celebral (AVC) este una bine cunoscută și extrem de importantă. În ce mod fibrilația atrială determină un AVC? Există un ritm neregulat al inimii care favorizează perioade ceva mai lungi de stagnare a sângelui în atrii. Combinat și cu diverse mici anomalii de structură, duce la apariția unor trombi, care pot să fie de dimensiuni variate, unii pot să fie chiar și foarte mici. În momentul în care survine o bătaie mai puternică a inimii, ei sunt aruncați în circulația mare putând astfel să ajungă în toate organele, inclusiv în arterele periferice și, din păcate, și la nivelul arterelor cerebrale. Sunt accidente pe care noi le numim cardioembolice, iar un pacient care face un AVC legat de un episod de fibrilație atrială are indicație, pentru a preveni un nou eveniment, să urmeze un tratament anticoagulant cronic”, a declarat dr. Cristina Tiu.

Riscul de fibrilație atrială în funcție de vârstă

”Riscul de fibrilație atrială crește odată cu vârsta, femeile trăiesc mai mult decât bărbații în medie, drept urmare vedem mai multe astfel de accidente cardioembolice determinate de fibrilația atrială la femeile din grupa de vârstă +80 de ani. Trebuie să știm că sunt accidente de regulă mari, în care acești emboli plecați de la  nivel cardiac au o preferință să se oprească în trunchiurile vasculare mari producând AVC-uri de mari dimensiuni, și mai au aspect imagistic: merg cumva preferențial și cu afectarea corticală”, continuă să ne informeze dr. Cristina Tiu.

Tratamentul fibrilației atriale, urmată de un AVC

”Un pacient care a prezentat fibrilația atrială, dacă a avut un AVC cardioembolic, trebuie să urmeze permanent tratament anticoagulant. Există tratamente anticoagulante pe care le numim de generație nouă. Tratamentele trebuie prescrise de către medic conform unor criterii și nu poate fi opțiunea farmacistului care ne înlocuiește o prescripție din varii motive sau a pacientului pe motiv că și vecinul lui ia și îi merge bine. Trebuie să știm că există și obligativitatea și pentru aceste medicamente să facem controale periodice. Marea majoritate trebuie ajustate fie în funcție de vârsta pacientului, fie în funcție de valorile creatininei, respectiv de funcția renală. Medicul cel mai în măsură să indice tratamentul este medicul neurolog în colaborare cu medicul cardiolog”, a declarat dr. Cristina Tiu. 

Youtube video image

Te poate interesa și...

Fibrilația atrială poate duce la accident vascular cerebral. Gabriel Tatu Chițoiu: Sângele ajunge să băltească în colțurile inimii

Gabriel Tatu-Chițoiu, medic primar cardiolog la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca București, a vorbit despre cea mai întâlnită tulburare cardiacă întâlnită la persoanele peste 60 de ani:

„Fibrilația atrială este, poate, cea mai frecventă tulburare cu care noi ne întâlnim în practică, și mai ales, după vârsta de 60 de ani numărul pacienților crește foarte mult. Partea proastă este că multe din aceste cazuri sunt silențioase. Oamenii nu simt și noi îi diagnosticăm când deja se declanșează accidentul vascular cerebral, embolia cerebrală. 

Fibrilația atrială este o tulburare de inimă, în care inima începe să bată neregulat și dat fiind faptul că bate rapid și neregulat, frecvența poate să fie undeva la 140-160 de bătăi pe minut. La asemenea frecvență sângele ajunge să băltească în anumite colțuri ale inimii și acolo unde sângele băltește se pot forma foarte ușor cheaguri de sânge de diferite dimensiuni.

Un astfel de cheag poate să fie aruncat de inimă atunci când se contractă în circulația generală. Un cheag poate să ajungă la cap și să blocheze o arteră, poate să ajungă în membrele superioare sau inferioare, să blocheze o arteră și să dea un accident vascular ischemic.

Cunoscând faptul că fibrilația atrială generează acești trombi în cămăruțele inimii, dar există o soluție, iar aceasta e reprezentată de medicamentele anticoagulante. Avem anticoagulante eficiente, de generație nouă, care sunt foarte eficiente în prevenirea acestor complicații“, a spus, la DC News, la dezbaterea „Știi cât mai are de trăit inima ta?“, Gabriel Tatu-Chițoiu, medic primar cardiolog la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca București.

Citește mai mult despre acest subiect AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel