EXCLUSIV  Prof. dr. Victoria Aramă, despre RAPELUL pe care ar trebuie să-l facă adulții o dată la 10 ani

foto pixabay ilustrativ
foto pixabay ilustrativ

Care sunt bolile împotriva cărora ar trebui să ne vaccinăm pe tot parcursul vieții? La această întrebare a răspuns profesor dr. Victoria Aramă, invitată în dezbaterea transmisă de către DC News TV. 

Publicitate

Extinderea programului de vaccinare de la copii la adulți

“S-a conturat formula cea mai potrivită prin care să extindem programul de vaccinare de la copii către adulți pentru că și adulții au nevoie de o serie de vaccinări, mai ales în contextul epidemiologic actual și mă refer aici la numărul mare de refugiați care vin în țara noastră din Ucraina.

Toate ghidurile de vaccinare din țările dezvoltate ale Europei și SUA au o secțiune separată dedicată adultului, și fac referire la adultul sănătos fără boli cronice dar și la adultul care are o serie de boli cronice care îl fac să fie mult mai vulnerabil la forme severe pentru infecții, care au disponibil un vaccin ", a declarat profesor dr. Victoria Aramă.

Pentru adulți câte un rapel o dată la 10 ani

"În principiu, pentru adulții sănătoși ar fi necesar o dată la zece ani un rapel împotriva difteriei, tetanosului, poliomelitei și ceva mai rar pentru tusea convulsivă.

Spun că este cu atât mai important în acest moment acest rapel care ar trebui efectuat adulților din zece în zece ani, așa cum se întâmplă în țările dezvoltate ale lumii, deoarece în Ucraina au existat și probabil că există încă focare de difterie, au existat și niște cazuri izolate de poliomelită, prin urmare avem nevoie de a proteja populația adultă din țara noastră, chiar și pe cea sănătoasă cu aceste rapeluri, pentru că foarte probabil adulții nu au făcut un astfel de rapel în ultimii 10-20 sau poate chiar 30 de ani", a mai subliniat profesor dr. Victoria Aramă.

Vaccinarea gravidelor și a personalului medical

În același context al discuției, profesor dr. Victoria Aramă adaugă: “Aș accentua că acest lucru ar trebui făcut inclusiv gravidelor. În România, în acest moment, gravidele au o indicație de face in semestrul trei de sarcină un rapel antitetanic, dar în țările dezvoltate se administrează un rapel împotriva a trei boli infecțioase și nu numai împotriva tetanosului, respectiv difteria, tetanos și tuse convulsivă.

Asta ar fi o latură care ar trebui promovată și dezvoltată chiar și prin farmacii.  A doua ar fi aceea a vaccinării personalului medical cu prioritate cu acest rapel diftero-tetanic-compulsiv în viitorul apropiat“.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel