EXCLUSIV  Prof. Dr. Vinereanu distruge un mit foarte cunoscut despre fumat / video

Fotografie creată de Greta Hoffman, de la Pexels
Fotografie creată de Greta Hoffman, de la Pexels

62% din bolile cronice netransmisibile sunt cauzate de stilul de viață incorect.

Acestea pot fi prevenite dacă avem un stil de viață corect, a spus Dr. Anca Hâncu, nutriționist, la DC News TV și DC Medical. Nutriția, activitatea fizică, somnul odihnitor, toate integrate într-un stil de viață fără stres, alcool cu moderație și fără fumat ne ajută să fim sănătoși.

În acest context, Prof. Dr. Dragoș Vinereanu, medic cardiolog, a dărâmat un mit legat de țigara care ne relaxează.

”Se tot propagă mitul că o țigară te relaxează. Nu are cum să te relaxeze. Te relaxează, probabil, gestul, dar țigara în sine, prin tot ceea ce conține, te agită deoarece conține substanțe care asta fac. Nici nu mai vorbesc de dependență... Pe noi, cardiologii, ne interesează, în primul rând, nicotina. Pe pneumologi și oncologi îi interesează toate celelalte substanțe care determină cancer. Dar din punct de vedere al cardiologului, nicotina e importantă. Tot ce conține nicotină este nociv pentru inimă. Nu determină cancer, dar infarct tot determină...”, a zis Prof. Dr. Dragoș Vinereanu, medic cardiolog, la DC News TV și DC Medical.

VEZI ȘI: EXCLUSIV  Infarct, boala care în trecut era doar subiect de teză de doctorat, face astăzi ravagii la tineri. Prof. Dr. Vinereanu: Am identificat principalul motiv

Youtube video image

Fumatul este un factor de risc pentru o serie de boli cronice, printre care cancer pulmonar, cancer esofagian și alte tipuri de cancer, boli cardiovasculare și probleme de respirație, inclusiv bronșite cronice și pneumonii. Zeci de mii de români mor în fiecare an din cauza acestor boli provocate de fumat și aproape o treime din populația țării fumează, expunându-se acestor riscuri.

Fumatul afectează, în general, toate aspectele sănătății unei persoane, putând contribui și la declanșarea sau agravarea altor afecțiuni medicale. Astfel, fumatul atacă și slăbește sistemul imunitar, crescând riscul de infecții la nivel general. Fumatul crește, de asemenea, riscul apariției unor fracturi osoase, agravează problemele dentare, afectează sistemul reproductiv, căile urinare și poate contribui la apariția ulcerului.

Organismul uman începe să revină la normal din primul moment în care s-a renunțat la fumat. De aceea, în timp, riscul de apariție al unor boli asociate cu fumatul scade. Spre exemplu, la 1 an de la ultima țigară, riscul de dezvolta o boală de inimă scade la jumate din riscul unui fumător.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel