Prof. Dr. Virgil Păunescu, directorul Institutului OncoGen din Timișoara, un institut de cercetări medicale, a fost invitatul DC News în cadrul emisiunii ”Academia de Sănătate” realizată de către prof. dr. Irinel Popescu, președinte al Academiei de Științe Medicale.
Specialistul a vorbit, printre altele, despre importanța cercetării medicale și rolul ei în medicina actuală. Interviul va fi difuzat luni, 29 ianuarie, începând cu ora 11:00.
Misiunea centrului OncoGen este dezvoltarea de metode avansate de diagnostic și terapie a cancerului și a bolilor cronice degenerative cu morbiditate crescută şi cu opţiuni terapeutice limitate.
Activitatea Prof. Dr. Virgil Păunescu
Pornind de la faptul că a coordonat echipa de imunologi care a participat la realizarea primului transplant autolog (2000) și a primului transplant alogen (2002) de măduva osoasă din Romania (în colaborare cu echipa Prof. Dr. Margit Șerban, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Louis Țurcanu, Timișoara), cercetările sale au abordat domeniul terapiilor celulare. Principalele domenii de cercetare sunt studiul plasticității celulei stem hematopoietice și mezenchimale, studii privind fiziologia celulei endoteliale, aplicațiile celulei dendritice în imunoterapia bolilor neoplazice și, mai recent, rolul celulelor stem în geneza și progresia tumorală.
În domeniul medicinei regenerative, a realizat în anul 2003, în colaborare cu echipa Prof. Dr. Ștefan I. Drăgulescu de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara primul studiu clinic național privind aplicarea terapiei cu celule stem AC133 în infarctul miocardic.
Proiect câștigător
Prof. Dr. Virgil Păunescu a coordonat echipa din România implicată în proiectul integrat Adult mesenchymal stem cells engineering for connective tissue disorders. From the bench to the bed side GENOSTEM (LSHB1.1./503161/2003-2006). Proiectul a câştigat competiţia lansată în cadrul FP6 în 2003, activitatea de cercetare fiind finanţată din fondurile EU. Proiectul a reunit 23 de echipe europene de prestigiu în domeniul studiului celulelor stem mezenchimale şi al terapiilor celulare în boli ale ţesutului conjunctiv și reprezintă unica participare românească în cadrul unui proiect integrat la competiţia FP6 pe domeniul „Life Sciences and Health".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu