Prof. ing. Tiberiu Gabriel Dobrescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Calificări, a vorbit despre oferta educațională din domeniul învățământului superior.
"Referindu-mă la ofertele educaţionale din învăţământul superior, eu zic că este destul de generoasă. Consultând bazele de date - şi aici m-aş referi la Registrul Naţional al Calificărilor -, partea de învătământ superior, putem să observăm că sunt peste 5.400 de programe de învăţământ superior, dintre care vreo 2.500 de programe de licență şi aproape 3.000 de programe de masterat.
Vorbim de internaționalizare şi atunci aceste programe ar trebui să se desfăşoare şi într-o limbă de circulație internaţională. Şi, tot aici, având o selectare a limbii de desfăşurare a programului, putem să observăm că sunt undeva la 450 de programe de licenţă în limbi străine, preponderent în engleză şi franceză, iar tot cam atâta undeva la 460 de programe de masterat. Iată că oferta instituţiilor de învățământ superior se pliază pe ceea ce se cere, pe zona de internaţionalizare.
Mergând mai departe, putem să căutăm în acest registru după cuvinte cheie şi am avut curiozitatea de a tasta câteva cuvinte la modă - zona de informatică - şi vom observa că sunt peste 50 de programe oferite de instituțiile de învătământ superior care au cuvântul informatică în denumirea programului de studiu. Partea de robotică ... Dacă tastăm robotică, vom observa că avem peste 30 de programe în oferta instituţiilor de învățământ superior care conţin acest cuvânt. Dacă ne referim la partea de învăţământ superior iniţial - licenţă şi masterat -, oferta acoperă, cu locuri bugetate, cam tot ce promovează prin examenul de Bacalaureat.
Cred că marea problemă a noastră - şi vorbim de o criză de personal calificat - o reprezintă cei care au abandonat sistemul de educaţie şi formare şi cei care nu pot, la ora actuală, să îşi continue studiile cu zona de învăţământ terţiar, aici referindu-mă la ciclul scurt de învăţământ superior, care a apărut şi în România, de doi ani, învăţământul de licenţă de 3-4 ani sau cel integrat cu masteratul. Aproape un milion de oameni sunt blocaţi în urmarea unui învătământ superior, nu au examenul de BAC şi atunci nu pot să urmeze studii din zona terţiară. Din punct de vedere legislativ se fac eforturi, se încearcă diverse variante", a spus Tiberiu Gabriel Dobrescu, în cadrul Conferinței anuale dedicate învățământului superior din România: Învățământul superior din România, pe harta mondială a educației, organizată de DC Media Group.
Conferința integrală, în materialul video de mai jos:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu