EXCLUSIV  Prof. Lucian Georgescu: Cel mai mare potențial eolian din Europa există în Dobrogea. Se putea face o chestie foarte deșteaptă / video

Lucian Georgescu rector Galați Foto: Crișan Andreescu
Lucian Georgescu rector Galați Foto: Crișan Andreescu

Cel mai mare potențial eolian din Europa există în Dobrogea, a spus profesorul Lucian Georgescu, rectorul Universității Dunărea de Jos din Galați.

Pe lângă intensitatea permanentă şi constantă a vântului, Dobrogea are şi un relief propice industriei eoliene.

„Cel mai mare potențial eolian din Europa există în Dobrogea. Vreo 12.000 de MW. Al doilea este pe Valea Prutului, de la Galați în sus, până la Vaslui, Iași... e un potențial eolian foarte mare. (...) Înaintea vântului care vine dinspre Est nu e nimic, adică nu sunt munți, nu sunt dealuri deosebite. Se creează un potențial foarte mare. Pe zona aceea nu se pot pune eoliene, mai pe nord de Galați, pentru că nu există nicio linie de înaltă tensiune. Era prevăzut un inel periferic. Acum trei ani, Electrica a renunțat la investiție”, a spus Lucian Georgescu în cadrul unui interviu acordat DCNews.

„Gândiți-vă că se putea face o chestie foarte deșteaptă, în sensul cuplării producției de energie regenerabilă cu irigațiile. S-au scos, la un moment dat, din PNRR. Dacă la acel moment, dovedeam că toate pompele de acolo funcționează pe energie regenerabilă, ceea ce era foarte adevărat, rămâneau și irigațiile și eolienele”, a zis Lucian Georgescu.

Youtube video image

Citește și...

Cuvântul din PNRR care blochează dezvoltarea universităților de stat. Cum ne sabotăm singuri. Rectorul Georgescu, UDJG: Ne-a scos din joc

Profesorul Lucian Georgescu, rectorul Universității Dunărea de Jos din Galați, a vorbit despre blocajul din PNRR dat de... un cuvânt. 

Rectorul Universității Dunărea de Jos din Galați, profesorul Lucian Georgescu, a dezvăluit, în interviul acordat astăzi DCNews, că a purtat discuții cu ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, ultima fiind chiar săptămâna trecută, cu privire la blocajul scris din PNRR. 

”Noi, universitățile publice, nu putem aplica pentru PNRR pentru că suntem instituție publică, dar clădirile sunt în proprietate privată - publică” a afirmat prof. Lucian Georgescu. ”Dacă vrem să le facem eficientizare termică sau fotovoltaică, nu suntem eligibili” a explicat rectorul, întărind: ”Universitățile nu sunt eligibile în PNRR. Așa scrie în text, că dacă există proprietate publică, este ok. Proprietate publică au UAT-urile, primăriile, Consiliile Județene, ei au proprietate publică. Universitățile, pe legea 500, sunt de interes public, dar clădirile în care funcționează sunt proprietăți private - publice ale universității, ale entității publice. E o formă de proprietate, așa e proprietatea definită”. 

Întrebat dacă e prostie sau rea voință, rectorul Lucian Georgescu a spus că a fost întrebat de o secretară de stat de ce nu a intervenit când s-a făcut dezbatere publică. ”Care dezbatere publică? I-am zis: doamnă, dacă nici Parlamentul nu a avut acces, poate o universitate să pretindă să fi intrat pe chestia asta? Nu le-am văzut! Că era atât de clar, trebuia schimbat un cuvânt” a afirmat rectorul UDJG. 

În continuare, jurnalistul Val Vâlcu a întrebat ”Cine era primul care spunea că nu e voie?” dacă era ignorat cuvântul ”privat” din ”public - privat” și Universitățile publice ar fi putut deveni eligibile pentru a atrage fonduri din PNRR. ”Prima dată direcțiile juridice din ministere” a răspuns rectorul. ”Ca să știm și noi cine blochează de obicei, cine caută să nu se facă...” a spus Val Vâlcu. Continuarea materialului, AICI! 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel