EXCLUSIV  Prof. Mihai Coman, despre jurnalistul BBC care a falsificat acte pentru un interviu cu Lady Diana: "Dacă un hoţ fură din vestibul, nu şi din sufragerie, mai e hoţ?"

Foto: Instagram/@sussexroyal
Foto: Instagram/@sussexroyal

Mihai Coman, profesor la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării din Bucureşti, a analizat pentru DC NEWS cazul jurnalistului BBC acuzat că s-a folosit de documente false pentru a o convinge pe prinţesa Diana să îi ofere un interviu. 

Postul britanic de televiziune BBC este acuzat că "şi-a încălcat standardele de integritate şi transparenţă" în cazul unui interviu al jurnalistului Martin Bashir cu prinţesa Diana din 1995. O anchetă desfăşurată de-a lungul mai multor ani arată că jurnalistul a procedat "într-o manieră înşelătoare" şi a falsificat documente pentru a obţine interviul cu prinţesa. 

În plus, anchetatorii spun că investigaţia internă a BBC s-a dovedit complet ineficientă. Atât Martin Bashir, cât şi BBC au transmis scuze publice. BBC a anunţat că raportul arată că au fost "erori clare" şi a admis că ar fi trebuit să facă mai multe eforturi pentru a afla ce s-a întâmplat cu adevărat încă de atunci. 

Lordul Dyson, judecătorul care a condus ancheta, a descoperit că Martin Bashir l-a păcălit pe fratele Dianei, Earl Spencer, căruia i-a arătat mai multe documente false pentru a-i câştiga încrederea şi pentru a i se face cunoştinţă cu Diana Spencer. 

"Intrând în cercul prinţesei Diana în acest mod, Martin Bashir a putut să o convingă să fie de acord cu interviul", scrie în raport. 

Martin Bashir a declarat că falsificarea documentelor "a fost un lucru prostesc" şi că regretă ce a făcut, dar a spus şi că nu a influenţat-o cu nimic pe prinţesa Diana în decizia de a susţine interviul. În plus, el şi-a cerut scuze pentru falsificarea documentelor, dar a spus că rămâne "extrem de mândru" pentru interviu. 

VEZI ŞI Scandal în Marea Britanie. Jurnalist de la BBC, acuzat că a falsificat documente pentru un interviu cu prinţesa Diana

Mihai Coman: Dacă hoţul a furat din vestibul, nu şi din sufragerie, poate fi numit hoţ?

Profesorul spune că, deşi pe parcursul interviului  nu s-a discutat nimic despre acele documente, modul în care jurnalistul a reuşit să intre în grupul de apropiaţi ai prinţesei a fost complet neprofesional. 

"Etica este o chestiune care ţine de sistem. Dacă lucrezi la o instituţie de tip tabloid, standardele etice sunt relative. O asemenea minciună ca să poţi obţine un material de mare audienţă este considerată că intră în regulile jocului. Asta pentru că publicul nu ia niciodată în serios presa tabloidă. E ca la circ, clovnul încasează un ciocan în cap, dar tu ştii că nu a luat un ciocan în cap. Cei care lucrează în acest domeniu îşi asumă regulile jocului. 

Dar aici, jurnalistul făcea acest interviu pentru o emisiune din presa obişnuită. Deci a încălcat normele profesionale şi etice. Nu a fost profesional ce a făcut, a fabricat un text ca să îl convingă pe fratele Dianei să îl sprijine în obţinerea interviului. Prima chestie a fost complet nonprofesională. Este mai grav decât o chestiune de etică, fabricând ceva pentru a obţine un material. Ulterior, totul s-a aşezat în siajul acestui fals iniţial, chiar dacă ulterior tot interviul a fost făcut hiperprofesional şi nu s-a mai vorbit despre acest document. Dar argumentul ăsta poate fi simplicat printr-o metaforă: dacă hoţul mi-a furat din vestibul şi nu din sufragerie, înseamnă că nu e hoţ?

Sigur, şi el se poate apăra, iar aceste argumente pot avea o anumită greutate, dar dacă priveşti în contextul pregătirii şi a prestigiului pe care şi-l acordă BBC, au fost încălcate norme profesionale fundamentale", a declarat profesorul Mihai Coman pentru DC NEWS. 

Harry şi William, comunicate după dezvăluirile anchetei 

Prințul William a anunțat că a fost „cel mai întristat” de faptul că mama sa nu a știut niciodată că a fost păcălită. Părintele său a fost nedreptățită „nu doar de un reporter necinstit”, dar și de șefii BBC de la acea vreme. 

Într-un comunicat separat, Prințul Harry a semnalat că un „efect de domino al unei culturi de exploatare și practici imorale” a dus la moartea Prințesei Diana. Ducele de Sussex a semnalat că aceste practici sunt „încă populare și astăzi”, adăugând că vorbim aici despre „mai mult decât o publicație sau decât o rețea”.

VEZI Prinții William și Harry, comunicate despre contribuția BBC la moartea Prințesei Diana

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel