Profesorul universitar Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), a vorbit despre situația de la Spitalul Sfântul Pantelimon, unde mai multe cadre medicale sunt acuzate de omor.
Invitat la emisiunea #Rezist, moderată de Oana Stănciulescu, profesorul universitar Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), a vorbit despre situația de la Spitalul Sfântul Pantelimon, unde mai multe cadre medicale sunt acuzate de omor.
„Vreau ca următoarea declarație să rămână consemnată pentru toată lumea: Medicul, niciodată, în absolut nicio circumstanță, nu are dreptul să acționeze activ pentru scurtarea vieții unui pacient. Viața este sacră.
Noi, în primul rând trebuie să nu facem rău și să facem tot ce putem ca să prezervăm viața unui pacient și toate funcțiile lui vitale în așa fel încât el să fie, la un moment dat, vindecat. Din păcate, de multe ori, lucrul ăsta nu este posibil, dar faptul că niște doctori în România ar putea fi capabili să acționeze activ cu un obiectiv clar de limitare a duratei de viață a unui pacient, este îngrozitor. Este devastator și de neconceput. Eu, după 40 de ani de terapie intensivă, sunt încă șocat și traumatizat de această ipoteză“, a precizat profesorul universitar Ștefan Bubenek.
„Având în vedere că, cel puțin în ultima sută de ani, în România nu s-au înregistrat astfel de cazuri, ci doar am auzit despre ele în alte țări, nu înseamnă că suntem pregătiți pentru un asemenea eveniment.
Într-o asemenea ipoteză, prima reacție este clar de respingere, plus dorința de a afla adevărul. Suntem în faza în care deja o bună parte din corpul medical românesc, care se pricepe la terapie intensivă, și care a avut acces de la bun început la datele care au fost făcute publice de către Parchet, a încercat să tragă niște concluzii, iar concluziile respective sunt strict legate de administrarea unui medicament în cazul unui pacient și eventual scăderea unui medicament la o doză terapeutică atunci când pacientul primea în mod justificat la începutul tratamentului o doză foarte mare.
Sigur că nu se recomandă niciodată scăderea rapidă a unui tratament, de exemplu chiar cu noradrenalină, în cazul în care ți-ai atins ținta. Dacă dozele foarte mari nu ating o țintă și pacientul este complet iresponsiv la această administrare, este dovedit că dozele foarte, foarte mari cresc mortalitatea în cazul acestor pacienți, chiar și în cazul celor la care se atinge ținta terapeutică, spre 90-100%. Cu atât mai mult atunci când ai și alte argumente, precum patologia pentru care pacientul a ajuns acolo.
În opinia noastră, lucrurile nu sunt clare și nu pot duce apriori la ideea că cineva a vrut să omoare un pacient cu bună-știință“, a conchis Șerban Bubenek, președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News