Prof. Univ. Dr. Ștefan Sorin Aramă a participat la conferinţa de lansare a proiectului ”Întărirea capacităţii instituţionale pentru controlul infecţiilor spitaliceşti şi gestionarea consumului de antibiotice în România”, finanţat din Mecanismului Financiar SEE 2014 - 2021.
Prof. Univ. Dr. Ștefan Sorin Aramă a spus că ”Omenirea se pregătește pentru furtuna perfecta: criză de mediu, defrișări, poluare, rezistență la antibiotice”. S-ar putea produse un tsunami care va afecta specia umană, a mai zis specialistul.
Sunt 35.000 decese din cauza infecțiilor asociate actelor medicale (nozocomiale) în UE. Cheltuielile pentru tratarea infecțiilor cu germeni multidrog rezistenți vor fi 90.000 md euro (90 trilioane de euro) în următorii 30 ani.
Rafila a explicat, la conferinţa de lansare a proiectului ”Întărirea capacităţii instituţionale pentru controlul infecţiilor spitaliceşti şi gestionarea consumului de antibiotice în România”, finanţat din Mecanismului Financiar SEE 2014 – 2021, că ”abuzul de antibiotice şi dozajul necorespunzător generează rezistenţă”.
”S-a dezvoltat conceptul ‘One Health’, integrarea preocupărilor pentru controlul rezistenţei la antibiotice, pentru că ele afectează diverse sectoare, şi în următorii 30 de ani pot deveni principala ameninţare la adresa omului, iar impactul din punct de vedere economic va fi devastator, mult mai mare decât ceea ce ce se întâmplă acum cu noul coronavirus. Suntem, practic, într-o luptă permanentă cu diverse microorganisme ca să putem să supravieţuim. Competiţia este dură şi fiecare ţară trebuie să fie pregătită în acest sens. Ăsta este scopul proiectului, să dăm o mână de ajutor Ministerului Sănătăţii şi altor instituţii responsabile, astfel încât şi România să poată să aibă o reacţie rapidă şi eficientă la acest tip de ameninţări”, a zis profesorul Rafila.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu