Prof. univ. dr. Constantin Dulcan a dezvăluit care este secretul tinereții / video

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Prof. univ. dr. Constantin Dulcan a fost invitat la podcastul Fain & Simplu cu Mihai Morar, unde a vorbit despre semnele bătrâneții și gândurile care ne scurtează viața. 

Potrivit profesorului, fiecare om are vârsta pe care o simte, iar pentru a trăi cât mai mult este esențial ca acesta să nu se gândească la final. 

„Ați spus că o să ne dezvăluiți decalogul tinereții astăzi. Îmi spuneați că nu tinerețea contează, să nu visezi să rămâi tot timpul tânăr că nu ai cum. Important este să rămâi cu forță vitală câte zile ai pe Pământ.”, a spus Mihai Morar. 

„Cu forța de mișcare și forța de a gândi. Astea sunt semnele bătrâneții: când gândirea devine lentă, gângavă și când mișcarea este greoaie. Ai totdeauna vârsta pe care o simți, pe care o trăiești.", a spus prof. univ. dr. Constantin Dulcan. 

Care este secretul

„Cred că fiecare om are un secret al existenței lui. Adevărul este că viața trebuie să fie dusă în parametri absolut moderați, conștienți. Sigur că toți suntem tineri, toți suntem copii și este exclus să spui că duci o viață atât de bine uniformizată. Toți avem și salturi, și căderi, și urcări, important este ca linia dominantă a existenței tale să fie una rațională.  

Tot ceea ce există în acest univers se înscrie sub semnul unei rațiuni. Totul e rațiune, totul are o logică. Acesta este motivul pentru care eu nu cred că noi suntem rodul unei întâmplări. Sigur, poți să spui orice! Pământul suportă, dar realitatea este una singură: noi suntem rezultatul unei rațiuni, al unei inteligente, al unui logos, al unei informații. Informația este prima care în virtutea tiparului său se creează toate celelalte secvențe ale universului și ale lumii.

Este o mare întrebare de unde venim. Dacă m-ați întreba pe mine, vă spun un singur lucru. Știu toate disputele, trec dincolo de el și spun: trăim într-un univers inteligent, noi suntem expresia acestei inteligențe, acestei rațiuni, conștiințe. Ca atare, noi toți îi datorăm faptul că existăm ca ființe umane. Diferența între noi și celelalte specii știți care este? Faptul că noi avem un creier care este cel mai sofisticat și complicat sistem din univers.

Creierul, ca să poată să se conștientizeze pe sine, nu putea, era exclus, să fie un rezultat al unei întâmplări. Este rezultatul unei mari inteligențe, unei inteligențe primordiale. De aceea, în fiecare zi, ar trebui să fim recunoscători pentru această imensă și infinită inteligență căreia îi datorăm faptul că existăm, că avem familii, copii, că ne bucurăm unii de ceilalți, ceea ce este esențial.”, a spus prof. univ. dr. Constantin Dulcan. 

Gândurile care ne scurtează viața

„Dacă în fiecare clipă te gândești cât mai am până la final, nu faci nimic în viața asta. Intri în decepție, depresie, dezamăgire și dacă ceva ne îmbătrânește foarte rapid, este depresia, tristețea și frica.

De fapt, prin frică a fost stăpânită lumea de către dictatori. Te înspăimântau, spuneau: „Dacă ești împotriva mea te execut!” Atunci, omul de frică, se supune, dar asta nu este modalitatea în care un om poate să-și dirijeze viața. Viața nu trebuie gestionată de frică și de tristețe. 

Așadar, în fiecare zi trebuie să te comporți ca și cum viața ta ar fi veșnică, fără sfârșit. Secretul este să nu te gândești la final. Cine știe finalul? Nimeni! De ce să ne gândim la el? Oricum va fi, dar continuarea este una mult mai fericită.”, a spus prof. univ. dr. Constantin Dulcan la podcastul „Fain&Simplu” cu Mihai Morar. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel