Prof. univ. dr. Șerban Bubenek a catalogat drept „inacceptabilă” șpaga din spitale: Această 'tradiție' a venit în România după 1948 / video

Sursă foto: Freepik
Sursă foto: Freepik

Prof. univ. dr. Șerban Bubenek, președinte Societatea Română de Anestezie Terapie-Intensivă, a vorbit vineri, 13 octombrie, despre șpaga din spitale. Acesta a afirmat că este absolut inacceptabil, atât din punct de vedere moral, etic, deontologic și legal să condiționezi actul medical și să primești ce nu ți se cuvine.

„Este absolut inacceptabil, atât din punct de vedere moral, etic, deontologic și legal să condiționezi actul medical, să primești ce nu ți se cuvine sau să ceri ceva. Nu este permis nimic în relația cu pacientul. Trebuie doar să fii empatic, să te comporți așa cum ți-ai dori și tu să fii tratat dacă ai fi bolnav. Trebuie să-ți dai seama că trebuie să depui efortul maxim pe care ești capabil să-l faci pentru a face bine.

Dacă nu, poți să faci imediat recurs la cineva mai priceput ca tine, la alți colegi și în definitiv să fii sigur că ai făcut tot ce se poate face pentru a maximiza șasele de însănătoșire și de viață bună a unui pacient care ți s-a adresat.

Acest obicei nu este tradițional. Înainte de instalarea comunismului în România, eu nu-mi aduc aminte că Iuliu Barasch sau Carol Davila au cerut șpagă, nu. Medicii, în societatea românească modernă de după Revoluția de la 1848, care au modernizat România erau stâlpi ai societății, erau binefăcători ai comunităților în care trăiau și erau recompensați cu sume suficiente pentru a nu le trece vreodată prin cap că ar putea să pună un pacient în condiția de a simți umilit”, a spus prof. univ. dr. Șerban Bubenek, președinte Societatea Română de Anestezie Terapie-Intensivă.

„Această 'tradiție' a venit în România după 1948”

„Această 'tradiție' a venit în România după 1948. Comuniștii au naționalizat spitalele private și cabinetele medicale ale doctorilor. De asemenea, au aplicat directiva Beria și astfel toți intelectualii, fie că erau profesori, ingineri, medici trebuiau plătiți mai prost decât muncitorii pentru a fi dependenți de stat, să nu poată lucra în altă parte, să fie lăsați să greșească și să fie trași la răspundere doar cei care nu erau pe linie.

Au existat foarte mulți medici în cei 45 de ani de comunism care nu au pus mâna pe bani sau pe atenție. 

Trebuie să recunoaștem că anul 2018 a venit o repunere a profesiei medicale în locul în care ea trebuie să se afle, pe o anumită treaptă socială, de recunoaștere și nu numai recunoaștere morală, ci și materială.

Trebuie să recunoaștem și efortul acestei societăți imperfecte de a repune medicul acolo unde îi este rolul în societate.

Eu am lucrat în multe țări din străinătate și vreau să spun că nu e chiar așa de rău sistemul, oamenii sunt răi. Cei care ar trebui să facă bine... abdică de la această datorie. Relația dintre medic și pacient trebuie să fie una sănătoasă, bazată pe încredere. Nu trebuie să fie o relație de submisiune a pacientului când vine în fața medicului și cred că aici avem mult de lucru”, a mai precizat prof. univ. dr. Șerban Bubenek, președinte Societatea Română de Anestezie Terapie-Intensivă.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel