Reprezentanți ai Societăților de Anestezie și Terapie Intensivă din România și alte nouă state din Europa de Est au marcat un pas extrem de important în îmbunătățirea practicilor clinice zilnice, prin semnarea unei declarații comune, în cadrul programului de management al sângelui pacientului.
Șase direcții fundamentale pentru reducerea morbidității și mortalității pacienților din secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) au fost hotărâte prin această cooperare internațională. În cadrul Congresului Național al Societății Române de Anestezie - Terapie Intensivă, SRATI 2024, ajuns la ediția 50, Prof. univ. dr. Șerban-Ion Bubenek-Turconi. Șerban-Ion Bubenek-Turconi a vorbit despre avantajele programului de gestionare a sângelui pacientului, dar și cum se pot depăși anumite obstacole birocratice.
'Programul de gestionare a sângelui pacientului are avantajul de a fi simplu și eficient din punct de vedere al costurilor. Până anul trecut era dificil să se deconteze examenul pre-anestezic, necesar cu cel puțin o săptămână înainte de operațiile programate. Din 2023, există norme care permit efectuarea acestei examinări, inclusiv depistarea și tratamentul anemiei. Aceste măsuri aduc un mare beneficiu pacienților, optimizând starea lor înainte de operație.
În prezent, Casa Națională de Asigurări de Sănătate din România oferă pacienților anemici un pachet complet de evaluare și tratament pentru deficitul de fier, cu rambursare de până la 1.500 lei., a declarat prof. univ. dr. Șerban-Ion Bubenek-Turconi.
'Programul PBM demonstrează că poate reduce complicațiile postoperatorii și poate accelera însănătoșirea pacientului. Popularizarea sa este crucială, deoarece, pe lângă eficiența sa, singura barieră majoră este organizarea eficientă a circuitului pacientului în spital. Digitalizarea și informatizarea parcursului pacientului sunt esențiale pentru a asigura accesul la tratamentul necesar la timp.
Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu” din București este în curs de implementare a unui astfel de program. A fost identificat un circuit al pacientului și un mod de evaluare pre-operatorie care urmează să fie integrate în sistemul informatic al spitalului, oferind un exemplu de bună practică pentru colegii din țară. Fiecare spital poate dezvolta local propriul circuit și protocol pentru implementarea unui program de gestionare a produselor de sânge, acesta fiind foarte ieftin și eficient.
Cu toate acestea, ne confruntăm încă cu dificultăți legate de înțelegerea modului de funcționare a acestui program. Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu permite ca pachetul să fie complet gestionat de un medic anestezist, care vede pacientul, face examenul pre-anestezic, depistează anemia și prescrie tratamentul necesar. Este necesar ca un alt specialist să deschidă și să închidă foaia de observație, complicând inutil procesul. Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă (SRATI) lucrează pentru a depăși aceste obstacole birocratice.', a zis Prof. univ. dr. Șerban-Ion Bubenek-Turconi.
'Pachetele sunt disponibile în regim de spitalizare de zi și pot fi contractate de orice spital, dacă se organizează corespunzător. Tratamentul poate fi administrat și în timpul internării pacientului, dar eficiența este mai mare dacă este făcută precoce, nu cu câteva zile înainte de operație.
Medicul de familie joacă un rol crucial în prevenția și depistarea anemiei. Este esențial ca medicii de familie să trimită pacienții anemici către specialiști, pentru diagnostic și tratament. Ei trebuie să fie informați despre existența acestui program și să îndrume pacienții către beneficiile lui. Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă va continua să comunice și să colaboreze cu medicii de familie pentru a implementa eficient acest program.', a mai declarat Șerban-Ion Bubenek-Turconi, Profesor de Anestezie și Terapie Intensivă la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Medic primar ATI, șef secție ATI I, Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu”, București și Președinte Societatea Română de Anestezie-Terapie Intensivă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu