Profesor înjunghiat în Franța: Atacatorul ar fi fost cecen sau rus. Macron condamnă crima: „Un act de terorism islamist barbar”

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Atacul asupra unei școli din Arras, în nordul Franței, a fost rezultatul unui "act de terorism islamist barbar", a declarat președintele francez Emmanuel Macron în fața jurnaliștilor vineri, potrivit Reuters.

El a adăugat că poliția a contribuit la prevenirea unei alte posibile tentative de atac în altă parte a Franței. Macron a subliniat că "profesorul ucis s-a implicat pentru a-i proteja pe alții și, fără îndoială, a salvat multe vieți".

Macron a subliniat: "Încă o dată, o școală a fost lovită de barbaria terorismului islamic," el a lăudat curajul profesorilor și a menționat că școala va fi redeschisă sâmbătă. "Alegerea noastră este să nu cedăm terorii, să nu lăsăm nimic să ne despartă," a adăugat el.

Un bărbat înarmat cu cuțitul a comis un atac mortal într-o școală din orașul Arras din nordul Franței vineri.

Unul dintre frații atacatorului a fost și el reținut în apropiere, iar localnicii au fost avertizați să evite centrul orașului Arras.

Atacatorul a fost descris ca fiind originar din Cecenia, dar unele surse media franceze îl identifică ca fiind originar din Rusia. El se afla pe lista de supraveghere a statului, cunoscută sub numele de "Fiche S," care include mii de nume. Doar un număr mic de persoane înscrise acolo sunt monitorizate activ.

Suspectul, care a fost arestat, este un fost elev în vârstă de 20 de ani al liceului Lycee Gambetta, unde a avut loc atacul, conform unei surse din poliție.

Cu o zi înainte, Macron a îndemnat populația franceză să rămână unită și să evite aducerea conflictului Israel-Hamas în țară. Deși nu a stabilit o legătură directă cu evenimentul din Arras, el a subliniat: "Terorismul lovește din nou într-o școală, și asta într-un context pe care cu toții îl cunoaștem."

Franța a fost ținta unui număr de atacuri islamiste de-a lungul anilor, cel mai grav dintre ele fiind un asalt simultan efectuat de către atacatori înarmați și sinucigași asupra unor locuri de divertisment și cafenele din Paris în noiembrie 2015.

În 2020, un profesor numit Samuel Paty a fost decapitat de către un adolescent cecen, care a vrut să se răzbune pentru utilizarea caricaturilor care îl satirizau pe Profetul Mohammad în timpul unei lecții despre libertatea de exprimare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel