Profesorul Petrișor Geavlete a fost invitat la Academia de Sănătate, la DC Medical, unde a expus date statistice despre cazurile de cancer de prostată.
Invitat la Academia de Sănătate, la DC Medical, profesorul Petrișor Geavlete a expus câteva date statistice referitoare la gravitatea cancerului de prostată în rândul bărbaților:
„Revenind la problema cancerului de prostată, vreau să vă spun că 1 din 9 bărbați are acest tip de cancer. Pe plan mondial, e o problemă extraordinar de importantă, iar dacă ne uităm la această analiză, care a fost făcută în octombrie, arată că 1,1 milioane de noi diagnostice de cancer de prostată sunt raportate global, un număr uriaș. Dacă e să evaluăm, nu doar la nivel de țară, e o problemă extrem de importantă.
Fiind așa de multă lume și făcând preocuparea tuturor specialităților, nu doar a urologului, să nu uităm că și imagistica este esențială, și anatomia patologului la fel de esențială, s-au schimbat total aspectele legate de evaluarea histologică. Sunt în curs de aprobare noi criterii și dacă trec de la domeniul de diagnostic la cel de tratament, deja este ceva greu de asimilat de un specialist în domeniu.
Un lucru remarcabil în cancerul de prostată e că studiile se fac peste 10 ani. Tot ce este sub 10 ani are o valoare mai puțin statistică, mai puțin importantă. Adevăratele studii au 10, 15, 20, până la 30 de ani“, a precizat profesorul Petrișor Geavlete.
Profesorul dr. Petrișor Geavlete a fost invitat la „Academia de Sănătate“, la DC Medical și DC News, unde a vorbit despre problemele de prostată.
Invitat la „Academia de Sănătate“, la DC Medical și DC News, profesorul doctor Petrișor Geavlete a vorbit despre testul PSA care trebuie făcut de bărbații trecuți de o anumită vârstă. Totodată, acesta a explicat și de ce niște niveluri mai crescute detectate la acest test nu înseamnă obligatoriu că pot fi efectul unei afecțiuni grave.
Astfel, profesorul Irinel Popescu l-a întrebat pe medicul Petrișor Geavlete: „Revenind la ceea ce trebuie să însemne grija fiecăruia față de sănătatea proprie, cam de la ce vârstă și la ce interval de timp ar trebui ca fiecare bărbat să-și facă PSA-ul?“
„Atât ghidul european, cât și cel american au trei criterii foarte clare. Toți bărbații de peste 50 de ani, dacă țin la ei și la viața lor, trebuie să facă acest PSA. Este un lucru foarte bine stabilit. În al doilea rând, cei care au avut în familie cancer de prostată trebuie să facă de la 45 de ani, deci cu cinci ani mai devreme, pentru că există un risc mai mare. Sigur, în al treilea rând, chiar dacă noi nu avem populație de culoare, în SUA se face de la 40 de ani acest test (n.r. pentru populația de culoare). Iată, e în funcție și de rasă și de vârstă (...)“, a precizat medicul (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News