Ministrul Educației schimbă foaia: reformarea învățământului preuniversitar vine şi cu o lege care îi vizează pe profesorii meditatorii.
Publicitate
Noua lege a învăţământului prevede ca obiectivitatea în procesul de predare să nu aibă de suferit din cauza meditaţiilor în privat. Astfel, personalului didactic îi este interzis să desfășoare activități de meditare cu elevii pe care-i are la clasă. Încălcarea acestor prevederi este considerată abatere disciplinară și, conform prevederilor din Codul Muncii, va fi cercetată. În funcție de gravitate, se va considera abatere disciplinară ce poate fi pedepsită cu avertisment sau cu diminuarea salariului de bază, cumulat, când este cazul.
De asemenea,se vorbeşte şi despre posibilitatea de suspendare a cadrului didactic, pe o perioadă de până la 3 ani, în care se suspendă și dreptul de a se înscrie la un concurs pentru ocuparea funcției didactice superioare sau pentru obținerea gradelor. Nici funcțiile de conducere nu scapă de această prevedere, nici funcțiile de conducere, de îndrumare sau control pot fi suspendate. De altfel, în funcție de gravitatea cazului, după cercetarea disciplinară a cadrului didactic se poate dispune chiar și desfacerea contractului individual de muncă. Cadrele didactice care nu doresc să respecte această lege riscă să-și piardă titularizarea.
73% dintre elevii chestionați în cadrul unui studiu consideră că performanțele școlare se îmbunătățesc considerabil odată cu participarea la aceste ore în particular. Cei mai mulți dintre cei care fac ore suplimentare o fac la matematică, peste 80%, o treime la limba română și 29% la o limbă străină.
În ceea ce privește bugetul alocat pentru meditații, acesta poate varia între 50 și 100 de lei pe ședință, arată datele studiului IRES. Efortul financiar trece de 300 de lei pe lună și se poate dubla sau tripla, dacă elevul ia lecții particulare la mai multe materii: "120 de lei pe săptămână, ori patru, 480 de lei pe lună. E necesar dacă vrei note mai bune.” Elevii din România au și alternativa programului "Școală după școală. Cadrele didactice sunt plătite din banii veniți de la asociațiile de părinți.
ANAF a publicat un ghid al profesorului care încasează bani din meditații. Acesta are obligația de a se înregistra la Registrul Comerțului, de a avea casă de marcat și de a plăti impozit pentru veniturile realizate. Declarația de venit pentru calcularea impozitului datorat statului trebuie depusă până în data de 25 a fiecărei luni. Documentul, care poate fi consultat aici, nu precizează, însă, și ce se întâmplă dacă profesorii nu depun declarația la Fisc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu