Urmărește emisiunea live


EXCLUSIV  Profesorii care intră în grevă își pierd din vechimea în muncă? Confuzie totală! Sorin Dragne, precizări pentru DC NEWS. Care sunt, de fapt, categoriile de profesori afectate

 Foto: Pexels
Foto: Pexels

Înainte de greva generală a profesorilor, mulți dascăli se întreabă dacă își vor pierde din vechimea în muncă prin suspendarea contractului individual de muncă și dacă își vor primi salariile.

Profesorii intră în grevă generală, de luni, 22 mai, iar mulți dascăli se pare că sunt nedumeriți dacă suspendarea contractului individual de muncă pentru această perioadă le va afecta în vreun fel vechimea în muncă și implicit obținerea gradelor didactice. Se pare că profesorii ar fi primit informări în care au fost anunțați că nu vor fi plătiți pentru zilele în care sunt în grevă și că perioada de suspendare a CIM nu va fi considerată vechime la catedră.

Mesajul care i-a speriat pe profesori

"Stimați colegi,

După cum am informat și la instruirea cu liderii, va reamintesc:

1. Pe perioada grevei se suspendă Contractul Individual de Muncă și se plătește doar CAS.
În consecință, zilele de greva nu sunt plătite.

2. Dacă se va îndeplini procentul legal pentru declanșarea grevei, greva va fi pe termen nelimitat, până la obținerea revendicărilor solicitate de Sindicat.
Greva nu se desfășoară numai în dată de 22 Mai, așa cum au înțeles unii colegi.

3. Rugăm colegii să își asume opțiunea pentru greva, opțiune care presupune participare sau neparticipare și nu doar o simplă semnătură.

4. Tabelele pentru referendum se transmit numai online și originalul se oprește la dosarul liderului de sindicat.

5. Dacă nu vrem să facem un sacrificiu acum și să avem beneficii în viitor, colegii noștri pot semna NU.

6. Niciunui membru de sindicat nu i se poate impune să nu participe la greva, dar nu poate fi nici împiedicat să își desfășoare activitatea prin neparticipare la greva.

Suspendarea CIM pe perioada grevei și examenul pentru acordarea gradului didactic

Potrivit art 7 (3) lit. c) din OMENCTS nr 5561/2011 (modif. prin Ordinul nr. 5386/2016) pe perioada suspendării CIM nu se efectuează inspecții curente/ speciale și nu se susțin probe de examen.

Perioada de suspendare a CIM din inițiativa salariatului că urmare a participării la greva ( art.51 alin 1 lit. f) Codul Muncii) nu se consideră vechime la catedră , ci doar vechime în învățământ.

Din moment ce nu se mai ia in calcul vechimea la catedră, se va decala cu un an examenul pentru gradele didactice", este mesajul pe care l-ar fi primit mai mulți profesori din țară.

Ce spun sindicatele din învățământ

În acest context, mai multe filiale ale federațiilor sindicale din educație transmit că perioada suspendării contractului individual de muncă (CIM) în timpul grevei este similară din punct de vedere juridic cu cea a unui concediu medical, astfel că nici vechimea în muncă și nici drepturile de natură salarială nu ar urma să fie afectate, scrie Edupedu.ro.

Într-o informare a Uniunii Sindicale "Didactica" Vaslui se prezintă că sunt trei tipuri de suspendare a contractului individual de muncă: de drept, la inițiativa salariatului și la inițiativa angajatorului. Concediile medicale (de incapacitate temporară de muncă) și grevele, conform legii 367 din 2022, implică o suspendare a CIM de drept, potrivit documentului citat. 

"După cum se poate observa, participarea la grevă are un regim juridic similar cu cel al unui concediu medical", scrie liderul sindical Sorin Țiplea.

Aceleași prevederi sunt explicate și într-o adresă a FSE "Spiru Haret" semnată de Marius Nistor. În documentul FSE se arată că, deși codul muncii prevede că în cazul grevei contractul de muncă se suspendă la inițiativa salariatului, legea 367/2022 "se aplică cu prioritate", "ca act normativ mai recent, special și derogatoriu".

Sorin Dragne, precizări pentru DC NEWS

Pentru a înțelege mai bine care este situația l-am contactat pe Sorin Dragne, președintele Sector 1 al Federației Sindicale din Învățământul Liber. Iată ce ne-a spus acesta:

"Vechimea la gradația de merit nu este afectată în niciun fel, dar gradele didactice, prin suspendarea contractului de muncă, e vorba de examenul pentru gradul I, gradul II și definitivat, nu se pierde vechimea acumulată, dar contractul de muncă se suspendă. Persoanele care au acumulat vechimea necesară gradului didactic până la declanșarea grevei nu au absolut niciun fel de problemă. Ce se va întâmpla cu metodologiile de înscriere la gradele didactice în anii următori, vom vedea, dar este foarte adevărat, vechimea pe timpul derulării grevei nu se cumulează.

"Pe timpul grevei, suspendându-se contractul individual de muncă, nu este remunerată perioada respectivă"

Pe timpul grevei, suspendându-se contractul individual de muncă, nu se prestează activitatea, nu este remunerată perioada respectivă, tocmai de aceea contractul de muncă suspendându-se și derulându-se din acesta doar dreptul de asigurări sociale, de sănătate, toate celelalte drepturi sunt suspendate, adică inclusiv acela de a fi plătit, inclusiv acela de a cumula vechime. Dacă vechimea necesară gradelor didactice a fost atinsă, pentru că sunt persoane care au dat precedentul grad didactic acum 5-6 ani, ele nu mai au problema aceasta pentru că trebuie acum o vechime cumulată de 4 ani între cele două examene de susținere a gradului didactic.

Vechimea în muncă, afectată în cazul unor profesori

Cei care nu au acumulat vechimea de 4 ani respectivă, aceasta poate fi afectată în perioada aceasta, atenție, cu amendamentul că nu știm cum vor arăta metodologiile ulterioarele și actele normative, mai cu seamă că vom avea o lege nouă din toamnă, cu privire la examenele acestea pentru gradele didactice.

Este posibil ca legea sau metodologia să prevadă o derogare de la faptul acesta, dar așa cum arată actele normative în momentul de față, ea nu se adaugă la vechime. Deci dacă cineva are 3 ani și 11 luni și 28 de zile, evident că nu primește cei 4 ani. Dar, repet, încercăm să reglementăm aceste lucruri, subiectul acesta a fost dezbătut foarte mult în această perioadă și într-adevăr a creat mare confuzie pentru că sunt mulți dintre cei care dau informații eronate", a declarat Sorin Dragne.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel