Profesorii de la Palatul Copiilor din Arad, unde sunt înscrişi peste 2.000 de copii, protestează cu banderole albe pe braţe, începând de marţi după-amiază, nemulţumiţi că autorităţile au anunţat că activităţile trebuie mutate în alt imobil pentru că Ministerul Educaţiei nu mai plăteşte chiria lunară de circa 12.000 de lei.
Reprezentanţii Palatului Copiilor declară că au primit, de la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ), înştiinţare scrisă, în 23 septembrie, conform căreia Ministerul Educaţiei Naţionale nu va mai suporta cheltuielile cu plata chiriei începând din acest an şcolar. De asemenea, s-a solicitat găsirea unui spaţiu pentru care să nu se plătească chirie. Clădirea în care funcţionează de câteva decenii Palatul Copiilor a fost revendicată de foştii proprietari şi câştigată în instanţă, iar statul plătea chirie. Puşi în situaţia de a evacua sediul, cei peste 40 de angajaţi ai Palatului Copiilor au început un protest cu banderole albe pe braţe, pe termen nelimitat. Sindicatul Democratic Învăţământ (SDI) Arad, în care sunt înscrişi peste 95% dintre angajaţii sistemului de învăţământ din judeţ, a anunţat, marţi, că susţine protestul.
'Colegii noştri şi cei aproximativ 2.000 de elevi înscrişi la această instituţie sunt puşi în situaţia de a fi evacuaţi din clădirea de pe bulevardul Revoluţiei, în care funcţionează în prezent, ceea ce a stârnit nemulţumirea firească a tuturor: elevi, părinţi, cadre didactice. Totul a izbucnit din momentul în care Ministerul Educaţiei Naţionale nu a mai alocat banii pentru chirie, încă din luna mai, iar Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad le-a pus în vedere să identifice o nouă locaţie în care să funcţioneze până la terminarea lucrărilor la imobilul aflat în construcţie şi nefinalizat, termenul de finalizare a lucrărilor fiind depăşit de mult, din 2013', a declarat preşedintele SDI Arad, Dănuţ Ieneşescu.
Conform sursei citate, nemulţumirile sunt generate şi de faptul că 'spaţiile identificate în vederea relocării sunt improprii desfăşurării activităţilor specifice, existând riscul pierderii unor elevi talentaţi şi afectarea posibilelor performanţe obţinute de către aceştia'. 'Colegii noştri şi părinţii elevilor aşteaptă o clarificare a acestei situaţii, o soluţie concretă din partea MEN, în folosul beneficiarilor educaţiei. În acest sens, este necesară, în regim de urgenţă, alocarea de fonduri pentru finalizarea lucrărilor la noul sediu al Palatului Copiilor, cât şi plata chiriei restante şi a chiriei pe viitor până la finalizarea noului sediu', cere SDI Arad.
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) au declarat că toate instituţiile similare din ţară s-au relocat în ultimii ani în şcoli, internate sau în spaţii pentru care nu se plăteşte chirie, iar Arad a fost singurul judeţ în care se mai plătea chirie pentru astfel de activităţi. Conform ISJ, se caută soluţii pentru relocare fie în clădirea unei şcoli care are spaţii disponibile, fie într-un mall care a oferit spaţii gratuit, respectiv 2.000 de metri pătraţi. Primarul Aradului, Călin Bibarţ, a reacţionat în acest caz, arătând că instituţia a cerut de doi ani transferul Palatului Copiilor în subordinea municipalităţii, pentru a putea susţine activitatea copiilor.
Conform primarului, Guvernul nu a răspuns pozitiv acestei solicitări, fapt care împiedică administraţia locală să intervină pentru plata chiriei. Colectivul Palatului Copiilor a anunţat că dacă în termen de două săptămâni nu se vor aloca din nou bani pentru plata chiriei, vor ieşi la proteste în stradă, la care li se vor alătura şi copiii înscrişi la cercuri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News