Emmanuel Macron le promite profesorilor debutanți din Franța cel puțin 2.000 de euro salariu.
Preşedintele francez a promis joi salarii de "cel puţin 2000 de euro net" pe lună pentru debutanţii din învăţământ, transmite Agerpres, citând AFP.
Emmanuel Macron a vorbit despre continuarea creşterii salariilor, începută în urmă cu doi ani, astfel încât "niciun profesor să nu îşi înceapă cariera" sub nivelul respectiv. El a ținut acest discurs în faţa unor responsabili din domeniul educaţiei reuniţi la Universitatea Sorbona din Paris. Potrivit lui Macron, astfel va fi posibilă o creştere cu circa 10% a remuneraţiei faţă de nivelul actual.
El a propus de asemenea personalului didactic să îşi asume pe bază de voluntariat îndatoriri suplimentare, cum ar fi urmărirea individualizată a elevilor.
Anul acesta, concursurile din învăţământul din Franţa au lăsat peste 4000 de posturi neocupate, conform datelor ministerului educaţiei. În colegii şi licee, unele materii - cum ar fi limba germană, filologia clasică, fizica, chimia şi matematica - sunt departe de a fi acoperite cu personal.
Dificultăţile de recrutare, legate de atractivitatea scăzută a profesiei, ameninţă să tensioneze începutul anului şcolar.
AFP observă că situaţia nu este specifică Franţei. Un raport parlamentar publicat în iunie arătat că "toate ţările europene se confruntă cu dificultăţi sporite de recrutare, care lasă să se întrevadă o criză reală a atractivităţii europene".
Ministerul Educației Naționale implementează din anul 2007, prin intermediul Institutului Limbii Române (ILR), Proiectul de Limbă, cultură și civilizație românească (LCCR), proiect care se adresează copiilor români din afara granițelor țării și care frecventează învățământul preuniversitar din țările europene de adopție. Cursurile se desfășoară gratuit, în școlile din țările partenere, cu profesori români selectați prin concurs.
În fiecare an, lista unităților școlare care solicită continuitatea sau aderarea la curs a crescut exponențial, direct proporțional cu solicitările constante ale familiilor și copiilor de origine română care doresc să păstreze, să cunoască și să transmită limba, cultura și civilizația românească, arată un comunicat de presă care subliniază pentru anul școlar 2022 – 2023, din lista școlilor și a grupelor pentru LCCR, ILR nu a reușit decât repartizarea unor școli pentru continuitate, lăsând în suspensie onorarea solicitărilor școlilor noi.
Analizând importanța extinderii LCCR spre toate comunitățile românești solicitante, prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a inițiat, în data de 21 iulie 2022, o întâlnire de lucru la sediul Ministerul Educației, având ca scop soluționarea tehnică pentru onorarea tuturor solicitărilor de implementare a Proiectului LCCR. La întâlnirea de lucru au participat: Sorin Mihai Cîmpeanu, ministrul Educației, Ioana Lazăr, secretar general al Ministerului Educației, Gigel Paraschiv, secretar de Stat în Ministerul Educației, Daiana Theodora Cuibus, Director General ILR și Mariana Paliev, Profesor LCCR.
La solicitarea prim-vicepreședintelui PNL Rareș Bogdan și ministrului Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu, au fost găsite resursele necesare continuării și extinderii LCCR și pentru acest an școlar, urmând ca ILR să pună rapid în aplicare toate procedurile pentru continuarea repartizării grupelor din listele de solicitări, mai arată sursa citată. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu