EXCLUSIV  Profesorii, fără salarii mărite și-n fața unui RISC MAXIM. Economistul Câciu, REPROȘ: Banii existau. De ce nu ies în stradă?

Economistul Adrian Câciu a afirmat că Guvernul României trebuia să crească salariile profesorilor de la 1 septembrie, aşa cum spunea legea, însă a criticat şi cadrele didactice pentru lipsa de acţiuni concrete.

Alegeri prezidentiale 2024

Măsura de aplicare devansată a nivelului de salarizare stabilit pentru anul 2022, pentru personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ, potrivit prevederilor art.38 alin.(41) lit.c) din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, se va aplica de la 1 septembrie 2021.

"Toate creşterile promise se puteau face. Pe buget se vede un singur lucru. Creşterile prinse în buget nu s-au dat, dar banii se cheltuie pe altceva. Asta înseamnă că banii existau, pentru toate creşterile, salariile profesorilor, pensii, alocaţii. 

Salariile profesorilor trebuiau să crească, mai ales că de pe 14 septembrie ei se transformă în personal de risc maxim, exact precum personalul sanitar. Ei vor intra în contact, vrând nevrând, cu o posibilă răspândire comunitară a virusului. Nimeni nu le dă bani de măşti, nimeni  nu le dă măştile gratuite, nimeni nu se întreabă despre digitalizarea învăţământului. Practic, acei bani nu erau un mare efort bugetar. 

Ce reproşez eu profesorilor şi sindicatelor este că, dacă în alte ţări acum erau 100.000 în stradă, la noi se face un comunicat şi ce se face, de fapt? Solicităm Parlamentului să modifice rectificarea, ca să iasă banii de salarii. Şi să deconteze astfel politic nişte partide. De ce? De ce profesorii nu ies în stradă, ca să vadă Guvernul că ei contează? 

Practic, se va muta mingea la Parlament, dar decontul politic îl vor lua partidele şi nu profesorii, ceea ce nu e corect. Dacă e un drept al lor, să se lupte pentru el.", a declarat Adrian Câciu pentru DC NEWS. 

Exemplul italian. Milioane de teste şi măşti gratuite 

"O ţară cu 140 la sută datorie publică, o ţară aproape în faliment înainte de pandemie şi mai aproape de faliment acum, o ţară care a suferit mult în pandemie, mă refer la Italia, oferă 11 milioane de măşti gratuit pe zi copiilor şi profesorilor care vin la şcoală. Au milioane de teste pentru profesori pregătite. O ţară într-o situaţie economică de 30 de ori mai gravă decât a României poate face eforturile astea. La noi nu!", a mai spus economistul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel