Profesorii şi directorii, chemaţi în bănci la cursuri de formare. Se doreşte eliminarea stereotipurilor și prejudecăților de gen din sistemul de învățământ

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Cadrele didactice și directorii de școli ar urma să fie formați pentru a favoriza egalitatea și pluralismul între fete și băieți, potrivit unei hotărâri publicate joi, 22 decembrie, în Monitorul Oficial. 

Este vorba despre Strategia națională privind promovarea egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați și prevenirea și combaterea violenței domestice pentru perioada 2022-2027. La capitolul Educație, obiectivul general constă în prevenirea și combaterea stereotipurilor și prejudecăților de gen din sistemul de învățământ. Un obiectiv specific este eliminarea stereotipurilor și prejudecăților privind rolurile și responsabilitățile femeilor și bărbaților în familie și în societate, prin măsuri adecvate în domeniul educației, conform documentului consultat.

„Formarea inițială și continuă a experților în egalitate de șanse din Inspectoratele Școlare și unitățile școlare, precum și a personalului didactic (inclusiv directorii și consilierii școlari) din învățământul preuniversitar pentru a avea o abordare pedagogică care să favorizeze egalitatea și pluralismul”, apare în strategia citată mai sus.

O altă măsură face referire la angajarea sau desemnarea unui expert în egalitate de șanse la nivelul inspectoratului școlar și/sau la nivelul școlii. Acesta ar urma să facă exerciții interactive cu elevii, părinții și cadrele didactice: „Angajarea/desemnarea unui expert în egalitate de șanse la nivelul inspectoratelor școlare și/sau a unităților școlare, care în îndeplinirea atribuțiilor sale, să organizeze periodic sesiuni de informare și exerciții interactive cu elevii, părinții și cadrele didactice, cu scopul de a promova egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați.”

În strategie este menționată și includerea în programul național “Școala altfel” din unitățile de învățământ preuniversitar a unor activități care să promoveze egalitatea de șanse și de tratament. 

Articolul 2 din Hotărârea nr. 1.547 din 19 decembrie 2022 stabilește că „finanțarea necesară îndeplinirii obiectivelor prevăzute în Strategia națională privind promovarea egalității de șanse și de tratament între femei și bărbați și prevenirea și combaterea violenței domestice pentru perioada 2022— 2027 se realizează în limita bugetelor anuale aprobate ale autorităților/instituțiilor publice implicate, precum și din alte surse legal constituite.”

Despre egalitatea de șanse și de tratament

În România, egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați este reglementată prin Legea nr. 202/2002. Art. 14 alin. (2) din legea amintită stabilește că „instituțiile de învățământ de toate gradele, factorii sociali care se implică în procese instructiv-educative, precum și toți ceilalți furnizori de servicii de formare și de perfecționare, autorizați conform legii, vor include în programele naționale de educație teme și activități referitoare la egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel