Jurnalistul și scriitorul Bogdan Teodorescu a făcut o analiză panoramică a ultimului an și, bazându-se pe aceasta, a construit o viziune pentru următorul an, 2021, dar și pentru ciclul electoral viitor.
„În primul rând, aș vrea să dau o explicație pentru motivul pentru care n-au scăzut mai rău (n.r., PNL), deși motive ar fi avut. Acest lucru se petrece din cauza faptului că dacă până în anul 2020, România era împărțită între stânga și dreapta, în anul 2020, România era împărțită între cei care cred în Covid-19 și cei care nu cred.
Or, partidele de stânga, în marea lor majoritate, includ și AUR care nu e neapărat partid de stânga, sunt mai degrabă partide «Covido-sceptice», în timp ce partidele de dreapta sunt partide mai degrabă «Covido-conștiente». Ei predică acest mesaj, iar cetățenii care se afiliază lor sunt mai degrabă orientați către acceptarea variantei că boala este gravă, spre deosebire de ceilalți care au o teorie mai lejeră sau chiar cred în teoria conspirației”, a explicat Bogdan Teodorescu, în emisiunea „Ce se întâmplă?” de la DC NEWS.
„Unele dintre măsurile pe care PNL le-a luat și au fost neplăcute pentru unele categorii socioprofesionale au fost măsuri acceptate ca fiind necesare de către cei care erau «Covido-conștienți». Deci închiderea școlilor, piețelor, bisericilor și așa mai departe sunt impopulare într-o anumită parte a populației și au devenit populare în partea cealaltă a populației, câștigându-le, din nou, o parte electorală destul de solidă care nu mai este orientată pe anti-PSD, anti-stânga”, a continuat scriitorul.
„Ceea ce urmează are două componente. În primul rând, înclin să fiu de acord cu ceea ce spune dl. Chirieac că anul viitor va fi un an foarte greu, extrem de greu. Va fi un an în care, într-adevăr, în anumite condiții, guvernul acesta ar putea să aibă foarte mult de suferit. Adaug încă o dată criza medicală, criza economică și nemulțumirea populației. Mai este vorba și de criza internă a guvernului, fiindcă acest guvern nu este deloc coeziv.
Întotdeauna, în aceste coaliții, nemulțumirile erau la partidele mici și mulțumirea la partidul mare. Acum este pe dos, partidele mici sunt mulțumite, partidul mare este nemulțumit. În general când partidul principal dintr-o coaliție este nemulțumit, coaliția nu o duce foarte bine”, a mai spus Teodorescu, în emisiunea DC NEWS.
„Anul 2021 poate fi un an foarte greu, numai că această guvernare este proiectată pentru 4 ani și putem lua în calcul două sau trei direcții. Prima direcție este cea care pare și cea mai plauzibilă, că acest guvern nu va gestiona cum trebuie, că partidele de dreapta componente vor scădea și, în 2024, partidele de stânga vor avea o misiune relativ ușoară de a câștiga cât mai multe mandate”, a adăugat Bogdan Teodorescu.
„Pe de altă parte, trebuie să luăm în calcul încă 2-3 aspecte. Primul este cel al ipotezei că nu neapărat acest guvern, ci această putere, ar putea să aibă o performanță. Nu în 2021, ci 2022-2023, dar cumulul de realitate economică, realitate socială, tendință geopolitică, bani care intră în România etc. să genereze o anumită performanță guvernamentală în România și o anumită mulțumire a unei anumite categorii socioprofesionale. Dl. Chirieac spunea că poporul va fi nemulțumit, dar nu putem vorbi de un popor. În 30 de ani de tranziție, suntem mai multe popoare care locuim în aceeași țară”, a continuat el.
„Îndrăznesc să spun în continuare că masa de dreapta din România este mai mare decât masa de stânga. În primul rând, din motive biologice: masa de stânga scade odată cu ieșirea din sistem a unor oameni mai în vârstă, ca să citez un clasic ministru PDL, iar cei care vin, vin în principiu în zona de dreapta/antisistem”, a conchis Bogdan Teodorescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News