Profesorul de economie Mircea Coșea atrage atenția asupra a două mari temeri pe care le are cu privire la viitorul economic al României.
Profesorul de economie Mircea Coșea a explicat, pentru DCNews și DCNewsTV, că nu este rău că vinzi, ci cum vinzi. În același timp, și-a exprimat temerile cu privire la politica economică a țării noastre.
”Eu nu sunt adeptul unor teorii alarmiste, cum că vom ajunge ca Ucraina, cu o datorie atât de mare. Ce faci în această situație? Îți vinzi datoria unor trusturi, unor societăți, unor fonduri, așa cum au făcut ucrainenii. Sau începi să faci lucruri pe care nu poți să le mai dai înapoi, nu poți să le mai returnezi: începi să vinzi terenul agricol cât se poate, tot ce ai prin țară. Aici trebuie discutat atent, pentru că vânzarea nu înseamnă neapărat că e un lucru rău dacă reușești ca din vânzare să scoți atâția bani câți ar fi fost dacă l-ai fi utilizat tu. Aici e o formulă foarte simplă, de 200 de ani: când vinzi ceva trebuie să vinzi la un preț care înseamnă renta capitalizată la dobânda zilei. Adică să vezi ce câștig ai avea dacă vinzi cupru, de exemplu, la dobânda zilei și dacă prețul arată că e mai bun decât dacă l-ai exploata tu. În acest caz, poți să vinzi, câștigi! Dar dacă faci cum facem noi, fără niciun fel de analiză, de studiu de perspectivă, atunci sigur că e pierdere și de asta mă tem în viitor, așa cum mă tem de faptul că vom asista, peste vreo 3-4 ani, la o creștere foarte serioasă a taxelor și impozitelor, pentru că statul nu va mai face față, iar tot ceea ce înseamnă împrumut trebuie să fie plătit” a spus Mircea Coșea, în interviul acordat DCNews.
Ministerul de Finanţe a redeschis o emisiune de obligaţiuni scadentă în noiembrie 2025 şi a împrumutat joi de la bănci suma de 413,6 milioane lei, cu 87 mil. lei sub nivelul programat, la o dobândă anuală de 3,86%, scrie Mediafax. La licitaţie au participat şase dealeri primari. Volumul total al cererii a fost de 651 mil. lei, din care ofertele competitive s-au ridicat la 565 mil. lei, iar cele necompetitive au însumat 86 mil. lei.
Din suma totală adjudecată, de 413,6 mil. lei, băncile au oferit în nume şi cont propriu 298 mil. lei. Ofertele necompetitive au fost de 86 mil. lei. Rata cuponului a fost de 3,50%, iar randamentul până la maturitate aferent preţului acceptat a fost de 3,88%.
În octombrie, Ministerul de Finanţe a programat licitaţii pe piaţa internă în volum de 5,6 miliarde lei, din care 0,8 miliarde lei prin certificate. În septembrie, administraţia a atras4 miliarde lei pe piaţa internă, cu 9,1% sub volumul programat, potrivit unnei analize a Băncii Transilvania.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News