Institutul KAIZEN România a organizat la începutul lunii iunie o amplă acțiune ”5S Public”, care a avut ca obiectiv ecologizarea spațiilor publice din România, în stil japonez, conform filozofiei KAIZEN.
Unul dintre parțicipanții la acțiunea care a debutat în zona Telecabinei din Bușteni, a continuat la Sibiu și s-a încheiat la Colegiul Național ”George Coșbuc” din Cluj-Napoca a fost dl Keiki Fujita, profesor emerit al Universității J F Oberlin din Tokyo, Japonia.
Keiki Fujita ne-a vorbit într-un interviu despre filozofia KAIZEN și lucrurile care îi leagă pe japonezi de români:
Ce înseamnă KAIZEN pentru dvs?
KAIZEN reprezintă un lucru esențial în industria japoneză, unde este prezent de mai bine de 50 de ani. După Război, industria japoneză a fost complet distrusă de forțele aliate. Astfel, singura modalitate pentru reconstrucția Japoniei a fost KAIZEN, pentru a îmbunătăți totul, cu o eficiență sporită. Fără KAIZEN, Japonia nu și-ar fi revenit din acea situație extrem de grea.
Și ce ar trebui să înțeleagă românii prin KAIZEN?
KAIZEN este metoda prin care o persoană poate evolua și poate fi mai bună în fiecare zi și, foarte important, oricine poate aplica principiile KAIZEN.
De ce ați ales România pentru această acțiune ”5S Public”?
Pentru că românii sunt oameni inteligenți, educați și, de asemenea, au o capacitate foarte mare de a învăța lucruri de la alții. Capacitatea de absorbire a informației este o caracteristică importantă a românilor, în special când vine vorba de practică, nu doar în cazul teoriei.
Ce sperați să îi învățați pe români?
Știu că românii cunosc deja lucrurile fundamentale. Aceasta este premisa mea. Dar acum economiile se schimbă, tehnologiile se schimbă, afacerile se schimbă. Ar putea învăța cum să se adapteze modificărilor, astfel încât să fie pregătiți pentru viitor.
Așadar, vorbim despre o acțiune din care toată lumea are de câștigat ... .
Bineînțeles! Fără beneficii de ambele părți, nu am mai avea sustenabilitate. Mixul dintre români și japonezi poate conduce, fără îndoială, la cele mai bune soluții. Aceasta este părerea mea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci