Profesorul Lucan, vizat de DIICOT, ipoteză. Bonus: Ce NU accepta niciodată

Poliţiştii DCCO, împreună cu procurorii DIICOT, efectuează percheziţii, miercuri dimineaţă, la clinica din Cluj-Napoca a chirurgului Mihai Lucan, într-un dosar privind destructurarea unei grupări infracţionale organizate, specializată în săvârşirea infracţiunii de delapidare, cu consecinţe deosebit de grave, prejudiciul cauzat fiind de peste 5 milioane lei, au precizat surse judiciare.

Mihai Lucan este chirurg, specialist în urologie. Este șeful catedrei de Urologie la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu" din Cluj și al Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj. A participat la efectuarea primului transplant renal din România, făcând parte din echipa condusă de profesorul Eugeniu Proca, împreună cu profesorul Anghel Popescu. A realizat prima nefrectomie laparoscopică pentru transplant asistată robotic și de telemedicină din lume. A efectuat primul transplant combinat de rinichi și pancreas. A efectuat primul transplant de rinichi de la un cadavru, în premieră în Europa de Est. În decursul carierei, a efectuat zeci de mii de operații urologice și de intervenții endoscopice și laparoscopice, precum și mii de transplanturi renale. Astăzi, este vizat de procurorii DIICOT.

Ce nu accepta

Mihai Lucan nu accepta "plicuri cu atenții" de la bolnavi în spitalul pe care l-a construit de la zero. Le dădea peste mână oamenilor care voiau să îl răsplătească pentru că i-a făcut bine. În schimb, se pare că pacienții care doreau mai multă grijă pentru sănătatea lor, după ce profesorul îi consulta, ajungeau la clinica lui privată. Ipoteza, în cazul lui Mihai Lucan, ar fi că unii pacienți erau controlați la privat, dar apoi ajungeau să fie operați la stat. Teoretic, este tolerat să controlezi pacientul la privat și să îl operezi la stat, problema ar fi cum se făcea plata intervenției.

Scandal cu transplantul de rinichi

Mihai Lucan a fost profesorul care i-a făcut transplant de rinichi lui Alexandru Arşinel, în 2013, la Cluj-Napoca. Acest gest a declanşat un scandal naţional, fiindcă actorul nu se afla pe lunga listă de aşteptare, unde alţii – a spus atunci opinia publică – ar fi meritat rinichiul salvator. 

[citeste si]

Și acesta este un lucru discutabil, pentru că listele de așteptare sunt orientative. Dacă în ziua în care vine rinichiul, medicul vede că pacientul nu se simte bine, se duce la pacientul X care poate suporta intervenția. Medicul este singurul care poate decide în acest sens.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel