După seismologul George Purcaru, profesor la Universitatea “J.W. Goethe” din Frankfurt şi membru al Comisiei Europene de Seismologie, un alt reprezentant al lumii academice avertizează că Gheorghe Mărmureanu face declaraţii hazardate. În 2009, Purcaru spunea că directorul Institutului de Fizică a Pământului nu se pricepe la predicţii, fiindcă nu are pregătirea necesară.
Mărmureanu, în prezent director onorific la Institut, a lansat unele ipoteze la B1Tv din care se înţelege că ne aflăm într-o ”fereastră” care face posibil un cutremur de peste 7 grade.
Profesorul Dan Lungu, expert în siguranţa structurilor la Universitatea de Construcţii din Bucureşti, s-a arătat intrigat de aceste noi ”prognoze”, susţinând că nu au nicio bază reală, iar Mărmureanu este la fel de ”precis” ca Vasile Hâncu.
-Suntem aproape de un nou cutremur ca în 1977?
-Domnul Mărmureanu îşi schimbă deseori aceste declaraţii. În 2004 şi 2007 spunea că ne aşteaptă un cutremur, apoi a schimbat discursul, liniştindu-ne: nu mai vine! Ieri, pare să se fi sucit. Cam acesta e mesajul pe care l-a perceput populaţia, din emisiunea la care a participat: se apropie un cutremur major. Vreau să-i asigur pe români că, în maniera în care l-a calculat dl. Mărmureanu la televizor, nu va veni niciun cutremur. Dar dl. Mărmureanu spune multe, când apare în mass media. De pildă, a spus că a făcut el calcule cu pixul, pentru Centrala de la Cernavodă...vreo trei metri înălţime ar avea aceste lucrări. Mai spune că s-a implicat în proiectarea Casei Poporului. Dacă mai găseşte câteva persoane care să confirme acest lucru, eu mă înclin, dacă nu, o consider o reclamă fără bază.
- PR-ul pe care îl practică dl. Mărmureanu e mai puţin important decât prognozele pe care le face...
-Producerea cutremurului, de la un anumit prag în sus, nu mai respectă nicio regularitate geometrică sau algebrică pe care noi, oamenii, să o putem calcula. Toate cutremurele din sistemul solar se produc aleator, iar ”regularităţile” de care vorbeşte Mărmureanu n-au valoare: se spune că ai două cutremure majore pe secol, în Vrancea. Dar când au loc, nu ştim: pot fi la 100 de ani distanţă sau la 20 ani, după care trece un interval mai mare fără activitate seismică. Cutremurele mari din Vrancea au loc la 120-150 de kilometri adâncime. Dacă la cele crustale mai ştim câte ceva, la aceste cutremure de adâncime nici măcar nu avem un model, pe care să lucrăm. Sunt trei teorii, nu s-a ajuns la consens nici măcar din partea fizicienilor, de unde să mai faci şi prognoze...La nivelul discuţiilor în asociaţiile profesionale, luările de poziţie ale prof. Mărmureanu au fost criticate. Dar, omul e liber să declare ce vrea, ce visează nopatea, se mai poate şi răzgândi. Nu e singura persoană care face predicţii. A mai fost Hâncu, Istrate şi cine ştie câţi alţi prezicători mai puţin mediatizaţi.
-Ce putem face, totuşi, pentru a limita numărul victimelor, în caz de cutremur?
-Strategia este să construieşti clădiri care să reziste la seism şi să le consolidezi pe cele vechi, care nu respectă normele europene sau pe cele, mai stricte, americane. Avem în capitală cel puţin 32 de blocuri care se pot prăbuşi la un cutremur mai important. Peste 100 sunt un pericol public, iar 400 sunt în clasa I de risc sesimic. Problema e legislativă şi am înţeles că MDRT este în curs de îmbunătăţire a normelor, care să-i oblige pe proprietari să permită consolidarea.
-Sunt câteva teatre şi cinematografe cu ”bulină”. N-ar trebui închise?
-Ar trebui alcătuită o listă cu priorităţi. E bine că se renovează teatrul Naţional, dar aceea era o clădire sigură. Cu banii respectivi se puteau consolida câteva teatre cu risc seismic. Mi-e greu să spun ce să facă autorităţile. Ca persoană privată, eu şi familia mea, de pildă, nu mergem la Teatrul Nottara, sau în alte săli de spectacole din blocurile vechi, neconsolidate.
Citeşte şi:
Vine cutremurul? Cât de sigure sunt prognozele lui Mărmureanu
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News