Buget 2020. Mircea Coșea: Lucrul acesta trebuie să ne ÎNGRIJOREZE!

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Profesorul Mircea Coșea a dat explicații despre bugetul făcut de Guvernul Orban.

Mircea Coșea a explicat, pentru Digi24, faptul că data la care vine bugetul este una bună, dar și că deficitul de peste 3 procente nu ar trebui să ne sperie, din cauză că Uniunea Europeană dorește să schimbe limita deficitului structural.

”Faptul că este gata înainte să înceapă anul este un lucru bun. Acum, sigur, anumite cifre mă bucură, anumite cifre pe care le-am prognozat s-au adeverit, și anume un ritm de creștere mai mic, nu trebuie să ne aruncăm peste 5", a spus Mircea Coșea, la Digi24.

”În legătură cu deficitul, sunt câteva lucruri pe care vreau să le spun. Deficitul care depășește 3% cred că nu trebuie să ne sperie. De ce? Pentru că România are nevoie de un deficit mai mare, având în vedere nivelul mai mic de dezvoltare față de media europeană, iar, în ultimele zile, și e un lucru pe care ar trebui să-l popularizăm mai mult, UE chiar are de gând să schimbe abordarea tratatului de guvernare fiscală, cel care includea 3% deficit structural, înțelegând că anumite țări au nevoie de un deficit mai flexibil", a adăugat profesorul.

Bugetul, un instrument de politică economică

„Punctul doi: mi se pare că bugetul pe anul acesta nu realizează ceea ce dorim cu toții, și anume bugetul trebuie să devină un instrument de politică economică. Deocamdată, el este un bilanț. Un bilanț cotat, cât intră, cât iese, așa încât să ajungem să plătim ceea ce datorăm. Ori, nu văd în acest buget, deocamdată, o intenție de politică economică a guvernului pentru modernizarea și restructurarea economiei românești. O orientare a investițiilor într-o anumită direcție, un plan care să arate ce priorități are România", a mai spus Mircea Coșea.

Creșterea datoriei publice, un lucru negativ

 

„Ultimul lucru pe care vreau să-l spun este că asistăm la o creștere a datoriei publice. Lucrul ăsta trebuie să ne îngrijoreze, dar să o punem doar pe seama că deocamdată avem doar un an. Altfel, aștept să văd pe capitole, pe rubrici, pe tot ce înseamnă orientarea acestui buget. Deocamdată, însă, este bine că avem un buget la această dată", a încheiat profesorul Coșea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel