EXCLUSIV  Profesorul Mitroi le dă salariu copiilor. Cum funcționează asta. ”Sfatul zero”

foto: Freepik
foto: Freepik

Profesorul ASE Adrian Mitroi a oferit, în cadrul campaniei DC Educația Financiară, la DCNews și DCBusiness, sfaturi importante despre cum trebuie să procedeze părinții privind educația financiară a copiilor.

”Copiii sunt foarte atenți, ne copiază și ne văd obiceiurile. Primul lucru este ca ei să fie parte din discuțiile, nu întotdeauna ușoare între soț și soție, cu privire la prioritățile financiare ale familiei. Să înțeleagă copilul că și sora lui are o listă de lucruri pe care și-ar dori-o. Deci, trebuie să înțeleagă că ce își doresc ei este parte din ce își dorește întreaga familie. Sunt niște priorități importante, respectiv cele care țin de siguranța alimentară, sănătate, de mașină și de alte lucruri care contează sunt principale. Mofturile pot fi un pic amânate. Ca și copil, îți faci bine temele și te gândești dacă vrei cu adevărat un lucru? Doar faptul că îl au prietenii tăi de pe stradă ar putea fi chiar un indicator că ai putea să renunți să mai cumperi acel obiect. Deci, copilul trebuie să fie, cât poate el, în funcție de vârsta lui, parte din decizii”, a spus Adrian Mitroi.

”Au un salariu fiecare”

”În al doilea rând, eu mai fac cu ai mei așa. Au un salariu fiecare. Alocația unui copil este 297 lei, nu este o sumă mică. Este o sumă importantă. Aceea ar trebui să meargă direct în contul copilului, deschis ca și subcont la părinte. Contul acela se vede pe internet și el își vede pe telefon bănuții. Îi muți în acel subcont bănuții, dacă are peste 10 ani unele bănci îți fac și un depozit pe numele lui cu părintele ca fiind titular.

Și el își va vedea bănuții aceia. Când este o cumpărătură mare de făcut, o cheltuială importantă, eu așa fac cu ai mei, îi fac să plătească și ei. Îi pun să plătească jumătate. Mi se pare nemaipomenit să îi văd cum cumpănesc un pic, își învață costul de oportunitate, respectiv: Chiar îmi doresc asta? Să renunț la altceva? Oare vreau să fac reînnoirea aceasta de telefon acum? Pot să mai aștept? Cred că pot să mai aștept! De ce să îți iei un joc fizic când ai putea să îți iei un Apple? Nu e foarte scump. Dacă mergi pe versiunea plătită ți se deschide un orizont superb. Ei se joacă, dragii de ei, pe jocurile gratuite, acelea gratuite îți pierd și mult timp. De ce să nu îți cumperi o subscripție, la un site care îți place ție? 

”Învață să fie foarte atent cu bănuții lui”

”Prin urmare, el învață să fie foarte atent cu bănuții lui, învață să facă mici compromisuri, foarte bune sunt acestea. Își pun banii deoparte, sunt bănuții lor. Deci, sfatul zero este să nu te atingi de alocația copilului. Este a copilului și trebuie să o vadă, să știe că e a lui. În al doilea rând, îl pui și pe copil la cheltuieli, când sunt cheltuieli mari. Apoi, el trebuie să știe că primește o recompensă fixă, un salariu, ajustat cu inflația. Eu așa fac cu ai mei. Le explic că a crescut inflația etc. Copiii mai primesc și o recompensă variabilă de performanță la ceva, să știe să o lege de performanță. Cred că aceste lucruri sunt de bun simț, pe care fiecare părinte le face într-un fel sau altul”, a mai spus profesorul ASE Adrian Mitroi, la DCNews și DCBusiness, în cadrul campaniei DC Educația Financiară.

Citește și articolul - ”Cash-ul costă foarte mult”. Profesorul Mitroi îți spune cât pierzi când umbli cu banii numerar după tine: Momentul în care ”se întâmplă ceva magic”

Vezi emisiunea integrală aici:

Youtube video image

DCMedia Group, prin DCNews și DCBusiness, derulează, în luna august, campania DC Educația Financiară, cu rolul de a informa românii despre importanța educației financiare în gestionarea bugetului propriu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel