Profitul din energie, mai mare decât cel din traficul de droguri. Dan Nica: Aceşti oameni îşi vor pierde afacerea şi banii vor fi confiscaţi

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Europarlamentarul Dan Nica a vorbit despre specula din energie și profiturile uriașe obținute de companiile din domeniu.

"Aceşti oameni îşi vor pierde afacerea şi banii vor fi confiscaţi"

"Toţi sunt obligaţi să furnizeze toate datele, inclusiv transfrontalier. Agenţia Europeană de Reglementare a Energiei are obligaţia şi cere tuturor să furnizeze datele să putem vedea, pe lanţ, şi să poată să vadă dacă cineva încearcă să manipuleze piaţă. Descurajarea cu nişte amenzi uriaşe - 15% din cifra de afaceri a unui precedent - dacă e persoana fizică, până la 5 milioane de euro amendă.Ştiu că aceasta goană după profit pe unii i-ar putea tenta să încerce şi iarna asta să manipuleze piaţa şi să facă profituri excepţionale. Trebuie să ştiţi că aceşti oameni îşi vor pierde afacerea şi banii vor fi confiscaţi",a spus Dan Nica, la Antena 3.

Europarlamentarul a mai spus că aceste companii sunt verificate de "fiecare autoritatea naţională de reglementare în energie - ANRE-ul nostru din România - toate sub umbrela ACER, care coordonează şi care prinde toate datele şi are această obligaţie, şi Agenţia Europeană de Supraveghere a Serviciilor Financiare, pentru că unii s-au dus pe derivate, au început să facă speculă cu preţuri care sunt pe zilele următoare şi au venit și au spus: "Îmi pare rău, preţul pentru ziua următoare este de 30 de ori mai mare.".

Acum, am introdus din nou obligaţia ca operatorii să vină pe contracte pe termen mediu şi lung. Aşa a fost acum zece ani.. Contractele pe termen mediu şi lung erau 90% din piaţă, iar preţurile pe ziua următoare, adică acele consumuri sau lucruri care apăreau neaşteptat, erau 10%. Absolut corect. Anul trecut, 60% din volumul acestei pieţe au fost preţurile pentru ziua următoare. Atunci, am introdus această obligaţie, ca ei să încheie contracte pe termen mediu şi lung, astfel încât să existe o predictibilitate a preţurilor.

"Este complicat să le spui că nu vor mai face aceste profituri excepţionale"

Toată lumea ia salariu. Eu nu pot să suport o dublare a facturii la energie electrică, pentru că salariul meu nu se dublează de la o zi la alta. Eu sunt o mică întreprindere - eu nu pot să vin cu o factură care este de două ori mai mare, pentru că dau faliment. Această logică şi această presiune extraordinară... O să întrebaţi: "De ce presiune? Nu toată lumea a fost conştientă, pe la Parlamentul European, la Comisia Europeană, că trebuie făcut ceva?" Răspunsul meu este: Sigur că da, dar şi când unii fac 200 de miliarde de euro profit, este foarte complicat să le spui că nu vor mai face aceste profituri excepţionale şi vor trebui să trăiască şi ei cu profituri decente. Media UE este 10% - 12% marja de profit. Ei veneau cu de 30 de ori. Nu se poate aşa ceva."

"Mulţi se gândeau dacă e bine să mai facă trafic de droguri"

"Ştiţi ce spuneau unii? Că, la faimosul hub de gaze din Amsterdam, profiturile erau aşa de mari încât mulţi se gândeau de două ori dacă e bine să mai facă trafic de droguri prin Olanda, pentru că profiturile din energie erau mult mai mari decât din traficul de droguri sau de arme. Ori facem ceva, ori oamenii vor avea de suferit. Economia se duce şi nimeni nu are cum să îşi justifice poziţia, fie în Comisia Europeană, fie în Parlamentul European", a mai spus Dan Nica.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel