Grupul bancar austriac Erste Group Bank AG a raportat o scădere de 19% a profitului net în trimestrul doi din 2019, în special din cauza provizioanelor pentru cazul juridic pierdut în România, transmite Reuters.
În perioada aprilie-iunie 2019, profitul net s-a situat la 354,90 milioane de euro, de la 438,20 milioane de euro în perioada similară din 2018. Banca a realizat un provizion de 150,8 milioane de euro constituit pentru pierderile preconizate ca urmare a unei hotărâri a Înaltei Curţi de Justiţie din România în legătură cu activitatea unei subsidiare locale.
Constituirea acestor provizioane a venit ca urmare a unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu privire la activităţile subsidiarei BCR Banca pentru Locuinţe (BCR BpL). Înalta Curte a decis că BCR Banca pentru Locuinţe nu a respectat prevederile legale referitoare la plata unor prime de la stat pentru clienţii sistemul de economisire-creditare (bauspar). În pofida acestui efect negativ, Erste Group a subliniat că mizează în continuare pe obţinerea unei rentabilităţi a capitalului propriu de peste 11% în anul financiar 2019, graţie rezultatelor operaţionale solide şi performanţelor înregistrate în gestionarea riscurilor în perioada care a trecut de la începutul anului.
Conform raportului financiar al grupului bancar austriac, profitul net s-a situat 732 milioane de euro în primul semestru din acest an, în scădere faţă de 774,3 milioane de euro în perioada similară din 2018. B 'În condiţiile actuale, suntem încrezători că ne vom atinge obiectivele stabilite pentru 2019, anul în care aniversăm 200 de ani de activitate: să creştem veniturile mai mult decât cheltuielile, să menţinem reduse costurile de risc şi să atingem o rentabilitate solidă a capitalului propriu de peste 11 procente. Suntem foarte mulţumiţi de profitul net de 732 milioane de euro obţinut în prima jumătate a acestui an. Este un rezultat bun ce se bazează pe performanţa mai multor indicatori cheie, precum venitul operaţional, cheltuielile administrative, costurile de risc, capitalizarea şi lichiditatea. Desigur, există întotdeauna loc pentru o creştere a performanţei, iar noi ne îndreptăm în direcţia cea bună', a afirmat Andreas Treichl, directorul general al Erste Group Bank AG. Potrivit acestuia, avansul economic solid din regiunea Europei Centrale şi de Est, care se menţine la cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeană, se reflectă şi în volumul creditelor contractate de clienţii băncii, care a crescut cu peste 7% faţă de acelaşi interval al anului trecut, până la 155,3 miliarde de euro.
'Cu toate acestea, creşterea cu 8% a depozitelor clienţilor noştri, până la 169,7 miliarde de euro, este un motiv de îngrijorare în contextul în care mediul este în continuare marcat de dobânzi reduse. Depozitele nu mai sunt fundamentul pe care clienţii noştri îşi pot clădi bunăstarea financiară. Una dintre principalele noastre misiuni în anii următori va fi să dezvoltăm produse de investiţii atractive şi adecvate profilului de risc al clienţilor', a precizat Treichl. În primele şase luni din acest an, venitul net din dobânzi a crescut - în principal în Republica Cehă, dar şi în alte pieţe principale - la 2,3 miliarde euro (de la 2,2 miliarde euro în perioada ianuarie-iunie 2018), în timp ce venitul net din taxe şi comisioane a crescut la 980,4 milioane de euro, susţinut în principal de veniturile din serviciile de plăţi şi creditare, se arată în comunicatul Erste Group Bank AG.
În timp ce venitul net din tranzacţionare a crescut semnificativ la 310,1 milioane de euro în primul semestru din 2019 (de la 11,9 milioane de euro în perioada ianuarie-iunie 2018), indicatorul câştiguri/pierderi aferente activelor financiare măsurate la valoarea justă prin contul de profit şi pierdere a scăzut la minus 140,1 milioane de euro, evoluţia celor doi indicatori fiind determinată de efectele de evaluare. Creşterea cheltuielilor administrative generale până la 2,14 miliarde euro a fost generată, în principal, de cheltuieli de personal mai mari, în valoare de 1,25 miliarde euro. Indicatorul 'alte cheltuieli administrative' include aproape toate contribuţiile pentru schemele de garantare a depozitelor estimate pentru 2019, în valoare totală de 92,9 milioane de euro, informează grupul bancar austriac. Deprecierea şi amortizarea au crescut la 264,6 milioane de euro, pe fondul aplicării pentru prima dată a noului standard de raportare financiară a contractelor de leasing (IFRS 16), începând cu 1 ianuarie 2019, în timp ce un efect pozitiv corespunzător a fost înregistrat de indicatorul alte cheltuieli administrative.
Per ansamblu, profitul operaţional s-a majorat la 1,44 miliarde euro iar raportul cost/venit s-a îmbunătăţit la 59,7% (de la 61,5%). Datorită eliberării nete de provizioane pe fondul îmbunătăţirii calităţii activelor, rezultatul din deprecierea activelor financiare s-a situat la 42,8 milioane de euro. Aceasta s-a datorat în principal veniturilor semnificative obţinute din recuperarea creditelor deja scoase din bilanţ, în principal în Republica Cehă şi Ungaria, precum şi din eliberarea netă de provizioane pentru angajamente şi garanţii acordate în Austria, Republica Cehă şi România. Rata creditelor neperformante s-a îmbunătăţit din nou la 2,8% (de la 3,2%), iar rata de acoperire a creditelor neperformante a fost de 75,4% (de la 73,4%).
Taxa pe participaţiile minoritare a crescut la 205,2 milioane de euro, pe fondul unor rezultate semnificativ mai bune ale băncilor de economii. Rezultatul net atribuibil proprietarilor societăţii mamă a scăzut la 731,9 milioane de euro. Capitalul total excluzând elementele de capital suplimentar de nivel 1 (AT1) a crescut la 18,2 miliarde de euro. După aplicarea deducerilor şi filtrelor conform cadrului de reglementare CRR, capitalul comun de rang 1 (CET1, final) s-a situat la 16,1 miliarde de euro. Fondurile proprii totale (final) s-au situat la 21,8 miliarde de euro. Activele totale au crescut la 248,3 miliarde de euro. Numerarul şi echivalentele de numerar au scăzut la 16,8 miliarde de euro, în timp ce creditele şi avansurile către instituţiile de credit s-au majorat la 23 miliarde de euro. În privinţa pasivelor, depozitele de la bănci s-au majorat la 19 miliarde de euro, iar depozitele de la clienţi au continuat să crească - mai ales în Republica Cehă şi Austria - şi au ajuns la 169,7 miliarde de euro.
Raportul credite/depozite s-a situat la 91,5% (de la 91,8%). Contextul operaţional se anunţă favorabil expansiunii creditării, previzionează Erste. Estimările privind creşterea reală a PIB în 2019 se situează în jur de 3-4% pentru toate pieţele principale din Europa Centrală şi de Est, şi de circa 2% pentru Austria. Creşterea reală a PIB ar urma să fie susţinută în principal de cererea internă solidă, în timp ce majorarea salariilor şi scăderea ratei şomajului ar trebui să sprijine activitatea economică din ECE. Este de aşteptat ca disciplina fiscală să se menţină la nivelul întregii regiuni. Erste Group are ca obiectiv în 2019 o rată a capitalului tangibil (ROTE) de peste 11% (pe baza capitalului tangibil mediu în 2019). Ipotezele de bază sunt: veniturile să crească mai mult decât cheltuielile (presupunând o creştere de peste 5% a portofoliului net de credite), costuri de risc mai mari, dar în continuare la minime istorice (pana la 10 puncte de bază), rata de impozitare estimată să rămână sub 20%. Printre riscurile la adresa perspectivelor se află impactul privind evoluţia ratelor de dobândă alta decât cea estimată, riscurile politice sau măsurile de reglementare împotriva băncilor, riscurile geopolitice şi cele economice globale. În România, Erste Group Bank AG deţine Banca Comercială Română, care oferă o gamă completă de produse şi servicii financiare prin intermediul unei reţele de 512 unităţi de retail amplasate în majoritatea oraşelor cu mai mult de 10.000 de locuitori din toată România şi prin cele 21 de centre de business şi 23 de birouri mobile dedicate companiilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu