Profituri record. UE avertizează companiile: Măriți acum salariile

Fotografie de la Kateryna Babaieva/ Pexels
Fotografie de la Kateryna Babaieva/ Pexels

Potrivit unui studiu recent al Comisiei Europene, companiile din UE au suficiente marje pentru mărirea salariilor angajaților. 

Pe fondul acestui studiu, guvernatorul Băncii Centrale Europene a concluzionat că salariații au suferit o pierdere semnificativă a puterii de cumpărare pe fondul inflației ridicate, în timp ce profiturile corporative au crescut.

Într-un document întocmit de Bruxelles, executivul UE susține că ”evoluția profiturilor corporative sugerează că există loc pentru realizarea creșterii salariale”. Cu alte cuvinte, Comisia solicită companiilor să-și lărgească liniile bugetare și să transfere o parte din profituri asupra salariilor lucrătorilor.

Potrivit estimărilor recente ale BCE, salariile din zona euro au crescut mult mai lent decât inflația, ”implicând o scădere cu 5% a nivelului de trai pentru muncitorul mediu din zona euro față de 2021”, scrie Europa Today.

Potrivit Confederației Sindicatelor Europene, în 2022 profiturile reale ale companiilor din UE au crescut cu 1%. Salariile reale (adică cele calculate pe puterea de cumpărare) au scăzut în schimb cu 2,5%. Lucrurile ar trebui să se îmbunătățească, dar nu cu mult, în 2023: pentru BCE, creșterea salariilor se accelerează și ar putea ajunge la aproape 5% până la sfârșitul anului. Dar asta nu va compensa scăderea masivă a puterii de cumpărare a salariaților.

Reacție în lanț

În mod normal, reticența companiilor de a crește salariile brusc într-o perioadă cu inflație ridicată este văzută ca o măsură a bunului simț, un fel de tampon chiar și pentru lucrătorii înșiși: creșterea salariilor într-un timp scurt, de fapt, ar putea declanșa o spirală inflaţionistă care ar determina creşterea preţurilor pentru o lungă perioadă de timp de acum încolo.

Astăzi, situația pare a fi inversă: temuta spirală salariu-preț nu s-a produs, așa cum demonstrează ultimele previziuni ale Comisiei UE, potrivit cărora inflația este destinată să se reducă în următorii doi ani, până la normalizare.

Potrivit Comisiei această creștere salarială trebuie făcută indiferent de perspectivele inflației, pentru că dacă este adevărat că creșterea prețurilor s-ar putea normaliza în 2024, asta nu înseamnă că salariile reale își vor recupera teren sau că vor înceta să-l piardă.

Mai mult, trebuie să luăm în considerare ”epuizarea progresivă a excesului de economii private acumulate în timpul pandemiei”, care ar putea duce la o scădere masivă a consumului.

Fără a uita tensiunile sociale și repercusiunile asupra forței de muncă, care s-ar putea traduce în sezoane lungi de greve și deficit de muncitori, adică un scop propriu pentru companii. De aici propunerea experților de la Bruxelles de a mobiliza profituri. O sugestie care se află în prezent pe masa miniștrilor Economiei.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel