Analistul economic Mircea Coșea spune că nu vom intra într-un război, însă există anumite efecte asupra României care „vor fi foarte complicate și pe termen lung”.
„Toată situația de la granița noastră nu înseamnă că vom intra într-un război, dar efectele asupra României vor fi foarte complicate și pe termen lung!”, a spus Mircea Coșea, explicând ulterior: „România devine un punct important în flancul alianței, ceea ce înseamă că și viziunea asupra economiei va fi modificată. În ce sens? Istoria ne arată! Au trecut două țări prin sistemele acestea. Iranul și Turcia. În aceste sisteme de proximitate la graniță a unor conflicte, dacă nu există, pe lângă sprijinul militar, și un sprijin economic important, care să însemne investiții, dezvoltarea unor sectoare producătoare de valoare, atunci economia suferă!”
„Trebuie încredere în plan internațional!”, a subliniat Mircea Coșea. „Să nu ne așteptăm că vom avea mari investiții, că vom avea mari deschideri în piața globală, pentru că România intră într-o zonă de așteptare, de lipsă de predictibilitate, de teamă chiar. Și atunci aceste efecte negative trebuie adăugate și asupra situației generale a țării în acest moment”, a precizat, la DCNewsTV, Mircea Coșea.
„Deci, nu intrăm într-o perioadă de glorie, în care să putem să acumulăm mai multe surse, să ne acoperim nevoile accidentale ale crizei energetice. Deocamdată, ne dor luniile iernii. E greu”, a conchis Mircea Coșea.
Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterii online „Criza energetică - soluții la problemele momentului”, eveniment organizat de trustul DC News Media Group, din care fac parte DC News, DC Business, DC Medical, Știridiaspora, Defense, Spectacola, Astrosens, RadioDCNews și DC News TV.
Statele Unite ale Americii au emis un ordin prin care solicită evacuarea diplomaţilor săi aflaţi la Kiev. Washingtonul a autorizat, de asemenea, retragerea voluntară a personalului neesenţial al ambasadei
Oficialii i-au îndemnat pe cetăţenii americani din Ucraina să ia în considerare plecarea de pe acum, în caz contrar, nicio intervenţie nu va mai fi posibilă în eventualitatea unei invazii ruseşti.
Rusia concentrează zeci de mii de trupe la graniţa cu Ucraina, împreună cu un arsenal de tancuri, vehicule de luptă, artilerie şi rachete.
Această mişcare a fost un semnal de alarmă pentru SUA şi Europa, care şi-au intensificat eforturile diplomatice cu Moscova în încercarea de a găsi o soluţie la criza actuală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci