Vremea pe o lună arată ce se întâmplă cu temperaturile și cu precipitațiile în luna august.
Publicitate
Conform prognozei, sudul va fi cel mai afectat de caniculă. În restul țării, vor alterna perioadele cu temperaturi normale cu cele caniculare. Precipitațiile vor fi în mare parte deficitare.
Valorile termice vor fi local mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile sudice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.
Regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în zonele montane.
Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în toate regiunile, dar mai ales în cele vestice și sudice.
Cantitățile de precipitații vor fi deficitare la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile montane.
Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile, dar mai ales în cele sudice.
Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării.
Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.
Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în zonele montane și local în restul teritoriului.
Astăzi, până la ora 22:00, se află în vigoare o informare de intensificări ale vântului: ”Pe parcursul zilei de luni (29 iulie), temporar vântul va prezenta intensificări în cea mai mare parte a țării, iar marți, în special în centru, est și sud-est, precum și în zonele de munte. Vor fi viteze în general de 40...60 km/h”.
În plus, a fost emis Cod Galben în intervalul 06:00 - 22:00 de intensificări ale vântului: ”În intervalul menționat, în cea mai mare parte a Moldovei, în Dobrogea și estul Munteniei vântul va prezenta intensificări, cu viteze de 50...60 km/h și pe arii restrânse de 65...70 km/h”.
De asemenea, Elena Mateescu, directorul ANM, menționa că astăzi vom avea ”o ușoară scădere a valorilor de temperaturi, între 22 și până la 33 de grade Celsius, dar finalul lunii lui Cuptor va aduce din nou temperaturi apropiate de pragul unei zile de caniculă, 35-36 de grade, în special în partea de vest și sud a țării. Chiar și primele zile din luna august din acest an vor fi caracterizate de valori de 33 și până posibil la 36-37 de grade Celsius, semn că luna august, ultima lună din această vară, va debuta cu o vreme caniculară și este posibil ca fiecare săptămână, dar mai ales săptămânile 5-12, 12-19 august să fie cele mai călduroase din ultima lună din această vară”.
"Avem secetă pedologică extremă în bună parte din ţară, dar cele mai afectate zone în care deficitul de apă este unul extrem sunt Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi estul Moldovei, vestul Banatului şi al Crişanei. Culturile cele mai afectate sunt porumbul şi floarea soarelui. Putem spune că din cele aproape 11 luni, de la 1 septembrie 2023, când a început anul agricol curent şi până când se termină la 31 august 2024, şapte luni cantităţile de precipitaţii au fost deficitare şi trei luni la rând, din mai, iunie şi iulie, vorbim în medie de cantităţi sub normele lunare. Deci, va fi unul dintre cei mai secetoşi ani agricoli, în special pentru culturile prăşitoare", a precizat Elena Mateescu. Citește mai mult aici
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu