În zilele următoare, vremea va fi caracterizată prin caniculă, temperaturi ridicate la umbră și un puternic disconfort termic, dar și prin furtuni de vară.
”Sfârșitul de săptămână a fost caracterizat de o vreme instabilă sau, popular spus, de o vreme furtunoasă. Astăzi și-n următoarele zile ne îndreptăm spre o ameliorare a vremii, dar asta nu înseamnă că vor lipsi fenomenele care pot deveni temporar periculoase pentru anumite zone, pentru anumite perioade de timp. Acest lucru înseamnă că gradul de instabilitate atmosferică pe parcursul zilei de astăzi și a zilelor următoare se apreciază, nu va mai fi atât de accentuat pe cât a fost la sfârșitul săptămânii trecute. Este foarte probabil ca-n următoarele zile, mai ales în orele după-amiezii și ale serii, să asistăm la apariția furtunilor de vară, care într-adevăr pot necesita, în funcție de manifestările respective, în anumite zone, emiterea unor atenționări Cod Galben și poate cel mult Portocaliu, pentru că situația pe care o apreciem a se întâmpla pe parcursul săptămânii ce urmează nu va mai fi la intensitatea a ceea ce s-a înregistrat în weekend.
Se mențin condițiilor formării norilor de furtună, în special în zonele de munte, în nord și nord-vest, iar aceste condiții sunt generate de creșterea diurnă a temperaturilor spre miezul zilei, asociate cu un grad suficient de ridicat de umezeală în aer încât să ducă la apariția acestor manifestări de instabilitate atmosferică.
Pentru că vorbeam despre temperaturi care cresc spre mijlocul zilei, ele vor crește și de la o zi la alta, vineri vom ajunge să vorbim despre temperaturi de 32 - 33 de grade la umbră aș îndrăzni să spun. Când ne apropiem la umbră de 33 - 34 de grade sau depășim la umbră 32 de grade, într-o masă de aer care nu este uscat, deja corpul uman începe să resimtă senzația de disconfort termic.” a spus Gabriela Băncilă, director în Administrația Națională de Meteorologie, pentru DCNews.
”Bineînțeles că până a ne îndrepta până la temperatura real resimțită, trebuie să vorbim despre temperatura înregistrată mult mai aproape de nivelul solului decât cei doi metri, unde prognozăm că se vor înregistra aceste valori termice. În directa bătaie a soarelui și-n mijlocul unui oraș, dacă vom pune un termometru, sigur că vom înregistra temperaturi de peste 35 de grade, adică temperaturi la soare, în directa bătaie a soarelui, mult mai aproape de nivelul asfaltului, în mijlocul unei aglomerări urbane, așa cum condițiile în care ne desfășurăm viața sau activitățile” a mai spus Gabriela Băncilă.
Luna iunie se caracterizează prin vreme capricioasă, nu blândă și caldă, așa cum greșit ne-am putea imagina despre prima lună de vară, subliniază Gabriela Băncilă.
”Aceste alternanțe ale zilelor cu vreme mai caldă și vreme mai rece sunt specifice climatului în care ne aflăm, însă, în ultimii ani, vârfurile sunt din ce în ce mai mari, de aceea și acest stres termic asupra organismului, pe care-l înregistrăm prin trecerea de la valori foarte ridicate la valori, eventual, foarte coborâte” spune Gabriela Băncilă, director în Administrația Națională de Meteorologie, pentru DCNews.
Citește mai mult aici: EXCLUSIV Vremea în iunie 2022. Mit spulberat din ANM: Cea mai ploioasă. Furtuni și caniculă, prognoză specifică lunii iunie
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News