Copiii recent diagnosticaţi cu cancer pot beneficia gratuit de un program de testare genetică cu acoperire naţională în vederea îmbunătăţirii succesului terapeutic. Programul a fost lansat cu prilejul Zilei internaţionale a copilului bolnav de cancer.
Este vorba despre un program în cadrul căruia pacienţii pediatrici cu cancer pot beneficia de unul dintre cele mai complexe teste de secvenţiere din lume pentru afecţiuni oncologice, care analizează mutaţiile a 523 de gene asociate cu multiple tipuri de cancer, scrie Rador, citând București FM. Pe baza rezultatelor obţinute în urma testării, medicii oncologi vor putea să aleagă cele mai potrivite tratamente şi terapii pentru fiecare pacient, în funcţie de profilul mutaţional al tumorii.
Programul vizează pacienţii cu vârste cuprinse între 0 şi 18 ani, diagnosticaţi cu cancer în ultimele patru luni de la data lansării programului. Astfel, aceştia ar putea beneficia în urma testării genetice de terapii personalizate. Testul oferit în cadrul programului este o premieră pentru România, fiind unul dintre cele mai complexe teste de secvenţiere pentru afecţiuni ocologice.
Copiii diagnosticaţi cu cancer în ultimele patru luni de la data lansării programului pot fi înscrişi prin completarea unui formular şi încărcarea dosarului medical pe pagina www.medlife.ro/speranta-nu-moare-de-cancer. Înscrierea se poate face prin intermediul unuia dintre părinţi, al tutorelui legal sau al medicului curant.
Cancerul în România face cele mai multe victime, cu 48% mai multe decât media europeană, a declarat preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer Cezar Irimia în cadrul evenimentului 'Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului în contextul implementării Planului Naţional de Prevenire şi Control al Cancerului'.
"Cancerul în ţara noastră face cele mai multe victime. Cu 48% mai multe decât media europeană conform raportului de ţară al Comisiei Europene şi al OECD. (...) Este o ruşine pentru noi dar sunt convins că vom reuşi să ne ridicăm şi să nu mai fim pe ultimul loc în graficele europene. Pot afirma că toate îmbunătăţirile privind accesul la terapii şi tehnici noi în tratamentul cancerului au fost destule noutăţi în acest sens. De 23 de ani de când sunt pe strada oncologiei suntem tot pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea prin cancer şi pe ultimul loc la finanţare. (...) Sunt convins că doar împreună - politicieni, medici, decidenţi din sănătate, organizaţii de pacienţi, dar şi industria farmaceutică, care a avut şi va avea un rol important în această ecuaţie, putem schimba radical situaţia în viitorul raport de ţară al Comisiei Europene, dar şi calitatea vieţii pacienţilor", a spus Irimia, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu