Prin Programul Rabla, statul s-a gândit și la românii care nu mai doresc să polueze. De asemenea, dacă nu mai doriți să aruncați sute de lei pe benzină, autoritățile vă susțin, printr-un voucher de 6.500 de lei să vă cumpărați o mașină electrică.
La achiziționarea unei mașini electrice, pe lângă prețul ridicat au unui astfel de automobil, trebuie luat în calcul și lipsa prizelor pentru alimentare din cauza autonomiei scăzute a bateriei. Totuși, autoritățile promit ca în circa doi ani să dezvolte o rețea de circa zece mii de prize, informează stirileprotv.ro.
Marele avantaj al masinii electrice il reprezinta consumul. La 100 de kilometri costul se ridică la valoarea unei cartela de 2 calatorii la metrou, in timp ce la un automobil pe benzina dati de 8 ori mai mult.
100 km - 13 kw/h - 5 lei.
100 km - 7 litri benzina - 40 lei.
Deocamdata exista o problema: autonomia. O masina electrica poate fi comparata cu un telefon mobil. Trebuie sa fii mereu atent la baterie, altfel pot sa ramai in drum. Din fericire, insa, masina este suficient de desteapta, iar calculatorul de bord arata mereu cati kilometri mai ai de parcurs.
O masina suta la suta electrica are o autonomie de 200 de kilometri, iar cele mai scumpe ajung la 500 de km.
O baterie auto se poate incarca rapid in jumatate de ora la o priza speciala. La una normala, in 8 ore. Dar pentru ca masinile electrice sunt inca scumpe, de la 30 la 50 de mii de euro, Fondul de Mediu le da celor interesati un ecotichet de 6500 de euro.
Ecotichetele vor putea fi gasite pana la sfarsitul lunii mai la dealerii care vand masini electrice, mai precizează sursa citată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu