România nu trebuie să obţină avizul Comisiei Europene pe programul de sprijin pentru tomate cultivate în sere şi solarii, pentru că este un program de minimis care nu impune o notificare şi din acest punct de vedere nu există niciun risc pentru ţară, susţine ministrul Agriculturii, Petre Daea.
"Nu ne trebuie aviz de la Comisie pentru că este un program de minimis, care nu impune o notificare la UE. Este rezolvat din acest punct de vedere. Nu este niciun risc pentru ţară şi eu cunosc riscurile din agricultură", a spus, joi, Petrea Daea.
Acesta a precizat că s-a dorit ca programul să fie o măsură de contracarare a importurilor, dar şi de asigurare a necesarului de produse pentru populaţie, de altfel fiind un optimist în privinţa succesului pe care îl avea programul printre producătorii agricoli.
Întrebat dacă vom avea în luna mai a acestui an produse româneşti pe piaţă datorită acestui program, şeful de la MADR a răspuns: " categoric da", lansând totodată o invitaţie presei într-o zonă unde producătorul agricol este identificat şi este beneficiar al programului.
Aproximativ 10 000 de înscriși
"Dacă o să ajungeţi în zone cu astfel de solarii, să vă uitaţi dacă există o placă pe care scrie "Produs programul de tomate". Cred că avem şanse să vedem produsele şi în solar, şi pe stradă, şi pe drum şi pe tarabă. O să găsiţi produse româneşti realizate prin acest program în luna mai. Evident că aceste cantităţi vor creşte an de an, deoarece interesul se va multiplica. Dacă azi, după 15 zile, sunt înscrişi peste 2.000 de producători şi încă 8.000 îşi caută documente pentru a putea fi înscrişi şi a respecta condiţiile de eligibilitate, am toată convingerea ca programul acesta va fi un succes în ţară", a adăugat Daea.
Potrivit datelor MADR, la data de 16 februarie 2017, au fost primite 2.253 de solicitări de înscriere în programul de sprijin pentru tomate, cultivate în sere sau solarii. Acestea provin din 38 de judeţe, cele mai multe solicitări fiind din Olt, Giurgiu, Dolj, Galaţi, Teleorman şi Buzău, care sunt, de altfel, puternice zone legumicole, relatează Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu