Transmisiuni directe de la Iaşi, loc simbolic al Micii Uniri, programe şi ediţii speciale, dar şi spectacole de folclor vor marca, pe 24 ianuarie, aniversarea a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza.
Programele TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Internaţional şi TVR Moldova cu istoricii şi specialiştii invitaţi, dar şi emisiunile informative ale posturilor vor ţine conectaţi telespectatorii la momentul aniversar.
„România s-a născut la Iaşi" spunem pe 24 ianuarie! Începând cu ora 12.00, TVR 1, TVR 3 şi TVR Moldova vor transmite în direct manifestările organizate atât în Piaţa Unirii din Iaşi, la care sunt aşteptaţi să participe preşedintele României, Klaus Iohannis, miniştri, ambasadori, parlamentari şi alte personalităţi, cât şi de la Mănăstirea Trei Ierarhi, unde este înmormântat Alexandru Ioan Cuza şi unde se vor depune coroane de flori.
Manifestările vor începe cu un concert de muzică populară „Noi suntem români!", susţinut de mari nume ale folclorului românesc. Programul ceremoniilor oficiale va continua cu discursuri susţinute de autorităţi, dar și cu un Te Deum săvârșit de reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și Episcopiei Romano-Catolică de Iași. De asemenea, telespectatorii vor putea urmări Parada militară organizată la Iaşi şi se vor putea prinde în Hora Unirii alături de cei prezenţi în capitala Moldovei. Parada militară şi Hora Unirii vor încheia seria manifestărilor din zona centrală a Iaşului dedicate sărbătoririi Unirii Principatelor Române.
Tot în transmisiune directă din capitala Moldovei, de la orele 16.00 şi 19.00, la TVR 3 este programat evenimentul „24 ianuarie, Vrerea naţiei române", organizat la Palatul Culturii. Vom urmări un program cultural-artistic susţinut de Ansamblul „Constantin Arvinte" al Consiliului Judeţean Iaşi, alături de invitaţi din Republica Moldova şi din regiunea Cernăuţi-Ucraina, de membri ai Filarmonicii de Stat din Iaşi şi ai Operei Naţionale Române din Iaşi. Invitat special: Horia Andreescu, dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu" din Bucureşti.
De la 23.20, TVR 1 difuzează documentarul „Unirile Românilor", în care evenimentele din epoca Unirii Principatelor Române, tensionate şi alambicate politic, sunt analizate de o echipă de istorici apreciaţi: acad. Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, acad. Alexandru Zub, Lucian Boia, Irina Boulin-Ghica - responsabil cu strategia la Ministerul Culturii din Franţa, Georgeta Penelea Filitti, Radu Portocală, Sorin Iftimi, Ion Bulei, Sorin Liviu Damean, Gheorghe Cliveti.
TVR 2 a pregătit în zi aniversară reportajul „Zbuciumatul destin al lui Cuza Vodă", o producţie TVR Iaşi difuzată de la ora 08.00. Alexandru Ioan Cuza a fost înhumat la Ruginoasa, în mai 1873, dar, în 1944, când oraşul s-a aflat în prima linie a frontului, osemintele sale au fost mutate la Curtea de Argeş, iar un an mai târziu, la Iaşi. De aproape 70 de ani, Ruginoasa doreşte să-l aducă pe Cuza Vodă la locul iniţial al înmormântării.
TVR 3 va transmite de la ora 20.00 spectacolul folcloric „Din suflet de român", desfăşurat pe scena Filarmonicii Banatul din Timişoara. De Ziua Unirii, interpreţi renumiţi de muzică populară, reprezentanţi ai folclorului din toate zonele ţării, ne aduc frumuseţea inestimabilă a tezaurului naţional. Alături de membrii Ansamblului Banatul vor cânta nume cunoscute ale folclorului nostru: Mariana Deac, Ovidiu Homorodean, Angelica Flutur, Iasmina Iova, Marian Medregoniu, Nicu Novac, Luciana Ene, Silvia Timiş, Roberta Selagea şi Cătălina Rotaru.
Românii din întreaga lume serbează Ziua Unirii urmărind la TVR Internaţional, de la 11.30 reportajul „Zbuciumatul destin al lui Alexandru Ioan Cuza", urmat, de la ora 12.00, de transmisiunea directă în simulcast cu TVR 1 şi TVR 3: „România s-a născut la Iaşi". Tot în transmisiune directă, de la ora 19.00, la TVR Internaţional va putea fi urmărit evenimentul „24 ianuarie, Vrerea naţiei române", în simulcast cu TVR 3.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu