Conf. univ. dr. Sorin Costreie, prorector responsabil cu Rețele universitare și Relații publice în cadrul Universității din București, a vorbit despre importanța rețelelor internaționale de universități.
Conf. univ. dr. Sorin Costreie, prorector responsabil cu Rețele universitare și Relații publice în cadrul Universității din București, a vorbit despre importanța rețelelor internaționale de universități, în cadrul conferinței "Rolul învățământului superior românesc", organizată de DC Media Group.
"Noi avem deja multe rețele și consorții universitare în România, și asta e bine, le avem pe domenii, le avem pe interese academice și asta este foarte bine pentru că ne întâlnim pe lângă întâlnirile mari din CNR ne întâlnim acolo și discutăm probleme specifice și multe au probleme specifice. Dar e bine că avem și, știți că există un consorțiu al universităților care sunt în rețele europene și acest consorțiu, care este coordonat de Universitatea de Vest din Timișoara, a avut deja întâlniri cu ministerul, cu ARACIS-ul, cu ANC-ul și cu multe alte instituții care sunt parte a acestui proces.
De ce? Avem nevoie de diplome comune, avem nevoie de programe comune și avem nevoie de ceea ce va fi noul, noua torpilă, dacă vreți, pentru că am discutat cu unii rectori care văd lucrul ăsta ca pe o amenințare. Știți că noi în universități suntem niște instituții paradoxale, suntem alături de parlamente, printre cele mai vechi instituții din lume, dar pe de altă parte suntem și cele mai inovatoare instituții din lume.
Deci, avem o dată conservatorismul nostru instituțional, dar în termeni de producție științifică și academică, clar suntem printre cei mai inovativi. Șansa este cu această modularizare. De ce? Pentru că pentru a construi universități europene este nevoie ca să flexibilizăm, să modularizăm programele noastre. Mă rog, sunt tot felul de voci care vor spune că programele clasice de licență, de master, de doctorat, vor fi în niște zeci de ani poate de negăsit și puse acolo în istoria învățământului european, în sensul în care acum se pune foarte mult accent pe competențe și, cum vă spuneam, pe modularizare, deci pe pachete de cursuri, dar nu pachete cum le avem noi acum ca programe școlare. Spun toate astea pentru că este bine să le știm și să le discutăm în consorțiile noastre, să le discutăm cu Parlamentul și bineînțeles, cu Guvernul, pentru a avea o mai bună coordonare. Șansa noastră pentru integrare acum, a universităților românești, o văd prin acest rețele.", a declarat conf. univ. dr. Sorin Costreie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News