Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică un ordin de modificare și extindere a unor programe naționale de sănătate. Este vorba de o suplimentare a bugetului astfel încât să acopere modificările aduse programelor pentru tuberculoză, transplant de celule stem hematopoietice, tratamentul copiilor diagnosticați cu epilepsii, testarea auditivă a nou născuților și prevenirea bolilor genetice.
Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică, până în 10 octombrie, un proiect de modificare și completare a Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate publică pentru anii 2017 şi 2018, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 377/2017.
Primul punct al acestui ordin vorbește despre modificarea bugetului alocat pe 2018 programelor curative, astfel încât să poate fi adăugate unora dintre ele mai multe subcapitole care presupun și cheltuieli în plus.
Modificări la tuberculoză
Spre exemplu, la programul național de tratare a tuberculozei vor fi incluse în rețeaua de clinici și cabinetele medicilor de familie.
„Includerea în cadrul Programului naţional de prevenire, supraveghere şi control al tuberculozei a activității de administrare a tratamentului sub directă observare (DOT) la bolnavii cu tuberculoză care sunt arondați epidemiologic unor cabinete de medicină de familie sau unor cabinete medicale din unităţile de învăţământ. În acest caz, asigurarea medicamentelor necesare pentru tratamentul DOT la nivelul acestor cabinete medicale se va realiza de către dispensarele de pneumoftiziologie din cadrul unităților sanitare care derulează programul, pe baza unui proces-verbal de transfer al acestora. Tratamentul DOT se va realiza sub supravegerea medicală a medicului de familie sau a medicului din cabinetele medicale din unităţile de învăţământ, cu respectarea prescripției medicale de specialitate", se arată în referatul de aprobare a acestui nou ordin.
Cum vor fi plătiți
Totodată s-a clarificat remunerarea personalului care realizează coordonarea activităţii reţelei de tuberculoză la nivel județean, „la un tarif brut orar de 27 lei/oră, corespunzător celui stabilit pentru personalul cu studii superioare din cadrul UATM, având în vedere că acest personal este implicat în organizarea și coordonarea activității membrilor echipei de asistență tehnică și management la nivel județean și nu defășoară activitate medicală de furnizare de servicii medicale către bolnavii TB".
Bani pentru transplantul de celule stem hematopoietice
La programul național de transplant celule stem hematopietice, Ministerul Sănătății va aloca bani pentru kiturile de recoltare a probelor de la donatori. Ordinul prevede „includerea în cadrul Subprogramului de transplant de celule stem hematopoietice de la donatori neînrudiţi a cheltuielilor aferente achiziționării kiturilor de recoltare probe prin raclaj bucal de la donatorii de CSH la înscrierea în RNDVCSH, precum și extinderea listei unităților sanitare în cadrul cărora se realizează activitatea de recrutare de donator de celule stem hematopoietice prin includerea Centrul de Transfuzie Sanguină Sălaj".
Dieta cetogenă, pentru copiii cu epilepsie
Același proiect, prevede și includerea „activității de asigurare a dietei cetogene copiilor diagnosticați cu epilepsii rezistente sau status epileptic refractar la tratament cu medicamente anticonvulsivante în cadrul intervenției „Prevenirea complicaţiilor, prin diagnostic precoce şi monitorizare a epilepsiei şi a manifestărilor paroxistice non-epileptice la copil„ care se implementează în cadrul Subprogramului de nutriţie şi sănătate a copilului".
Testare auditivă pentru nou-născuți, în 163 de maternități și secții de pediatrie
Documentul prevede și extinderea listei unităților sanitare în carul cărora se va realiza testarea auditivă a nou născuților, în condițiile în care „surditatea sau hipoacuzia profundă reprezintă o problemă majoră de sănătate, fiind una dintre cele mai frecvente anomalii congenitale cu o frecvență de 3/1000 de nou-născuți". „În România, din cauza lipsei dispozitivelor medicale necesare pentru realizarea testării auditive neonatale, efectuarea screening-ului auditiv al nou-născuților se realizează numai în 17 maternități. Lista maternităților în cadrul cărora se efectuează testarea auditivă neonatală va cuprinde număr de 163 maternități și secții de pediatrie cu echipamente medicale de screening auditiv al nou născuților", se arată în ordin.
Testarea genetică prenatală, extinsă
Ministerul Sănătății va modifica și structura „intervenției Prevenirea bolilor genetice prin diagnostic pre- şi postnatal ca urmare a introducerii, în cadrul pachetului de bază, a serviciului „Screening prenatal" și a serviciilor „amniocenteză", „biopsie de vilozități coriale" și „cordonocenteză", care pot fi efectuate ca servicii medicale de spitalizare de zi/în ambulatoriu de specialitate clinic".
„În cazul serviciilor „amniocenteză", „biopsie de vilozități coriale" și „cordonocenteză" se face precizarea în tarifele aferente acestora este inclusă şi testarea genetică a probelor prelevate prin una din următoarele tehnici: citogenetică, FISH, MLPA, QF-PCR. Totodată, ca urmare a punerii în aplicare a prevederilor ordinului mai sus-menționat este necesară modificarea listei de reactivi pentru investigaţii paraclinice/explorări funcţionale specifice în vederea stabilirii diagnosticului unor afecţiuni cronice prevazute în cadrul intervenției „Prevenţia morbidităţii asociate şi a complicaţiilor, prin diagnostic precoce, precum şi monitorizarea unor afecţiuni cronice la copil", mai arată documentul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News