Roxana Mînzatu, fost Ministru al Fondurilor Europene în Guvernul PSD și consultant în afaceri, a anunţat relansarea programului instalării tânărului fermier, dar şi condiţiile de eligibilitate pentru acesta.
"Avem finanţarea dedicată instalării tânărului fermier. Trebuie să ştie! Majoritatea celor care sunt în mediul rural şi unde părinţii vor să treacă animalele sau terenurile pe numele copiilor trebuie să ştie că se va relansa submăsura Instalarea Tânărului Fermier. Astăzi, ea este adresată persoanelor care au maximum 41 de ani, acestea sunt cele eligibile. Nu putem accesa măsura dacă avem peste 41 de ani. Ideea este să dai resurse financiare de maximum 70.000 de euro tinerilor care preiau o gospodărie cu anexe, animale, pajişti, pe care să o doteze, să o dezvolte, aşa încât să poată comercializa produse", a declarat Roxana Mînzatu.
"Maniera prin care se poate intra în posesia acestor terenuri, animale, este diversă, de la donaţie la achiziţie. Sunt câteva condiţii de eligibilitate. Trebuie să te înregistrezi cu persoană juridică, deci minim PFA, dar merge cu SRL, întrerprindere individuală, etc. Când ceri banii, poţi să fi preluat deja respectiva fermă, dar nu cu mai mult de doi ani în urmă. Banii pot fi accesaţi şi dacă ferma e preluată dinaintea depunerii proiectului, dar nu mai mult de aceşti doi ani. Trebuie să ai domiciliul, ca tânăr fermier, în localitatea unde este exploataţia. Se încearcă securizarea ideii că nu sunt fictive măsurile şi că tânărul fermier e acolo, e chiar tânărul fermier, şi că nu e o faţadă", a mai spus aceasta.
Tinerii din diaspora pot reveni în țară ca fermieri. AFIR oferă fonduri nerambursabile pentru înființarea de ferme.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat prelungirea până în 5 iulie a sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru submăsura „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” dedicată celor din diaspora, transmite Agerpres.
Potrivit unui comunicat al AFIR, până în prezent au fost depuse 172 de proiecte în valoare de 6,9 milioane euro. Până la atingerea plafonului de depunere a proiectelor, mai sunt disponibile fonduri în valoare de 23 milioane euro.
Sprijinul acordat prin PNDR 2020 pentru instalarea tinerilor fermieri este 100% nerambursabil, în valoare de 40.000 sau de 50.000 de euro, în funcție de dimensiunea exploatației agricole.
Finanțarea se acordă tinerilor fermieri sub formă de sumă forfetară în două tranșe: 75% la semnarea Contractului de finanțare și 25% în funcție de implementarea corectă a Planului de Afaceri, fără a depăși trei ani (cinci ani pentru exploatațiile pomicole) de la semnarea Contractului de finanțare.
„Acordarea sprijinului va fi proporțională cu gradul de îndeplinire a Planului de Afaceri”, a transmis AFIR.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu