Programele de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri susțin sănătatea publică

foto: Freepik
foto: Freepik

Reducerea riscului (harm reduction) în cazul consumului de droguri este mai eficientă decât criminalizarea deoarece se concentrează pe sănătatea publică, prevenind efectele negative atât asupra individului, cât și asupra comunității. Strategiile de reducere a riscului, cum ar fi accesul la terapii de substituție, oferirea de pachete de prevenire legate de practicile sexuale și programele de schimb de seringi, au arătat că scad transmiterea bolilor infecțioase (HIV, hepatită) și reduc supradozele fatale. Criminalizarea, în schimb, stigmatizează consumatorii și îi descurajează să caute ajutor, crescând riscurile sociale și de sănătate.

Proiectul ACCES 2024, implementat de ARAS - Asociația Română Anti-SIDA în perioada 20 Mai – 15 Noiembrie 2024, finanțat de Ministerul Afacerilor Interne, prin Agenția Națională Antidrog – Programul de interes național în domeniul prevenirii și asistenței medicale, psihologice și sociale a consumatorilor de droguri pentru perioada 2023-2026 (PIN), se va încheia în scurt timp.

Scopul proiectului a fost dezvoltarea serviciilor de asistență integrată și reducere a riscurilor asociate consumului de droguri în Regiunea de dezvoltare București-Ilfov, astfel încât să fie furnizate servicii de prevenire, consiliere, tratament, referire, testare și vaccinare pentru boli transmisibile și tratament pentru adicții către persoane care consumă droguri.

În cadrul acestui proiect, peste 1.330 de persoane care consumă droguri au primit materiale de reducere a riscurilor (seringi, tampoane cu alcool, prezervative, lubrifianți); peste 110 persoane care consumă droguri au primit servicii de asistență integrată a adicțiilor (tratament substitutiv cu metadonă); peste 10% dintre beneficiarii proiectului au fost femei; au fost realizate 75 de teste HIV, VHB și VHC în rândul persoanelor consumatoare de droguri; 125 de persoane au fost imunizate împotriva virusului hepatitic B; peste 440 de persoane au fost referite către servicii sociale și medicale specializate.

De asemenea, au fost distribuite peste 350 pachete de prevenire asociate practicilor sexuale și 250 saci de dormit; în desfășurarea proiectului au fost distribuite, în total, circa 1.000.000 de materiale de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri (lubrifianți, prezervative, seringi, tampoane cu alcool și servețele igienice).

În contextul actual, prin acest proiect, ARAS atrage atenția asupra importanței dezvoltării de servicii complexe, psiho-medico-sociale, care să răspundă nevoilor tuturor consumatorilor, indiferent de tipul de consum, de vulnerabilități, vârstă și alte probleme asociate.

ACCES 2024 are la bază strategiile naționale și internaționale în domeniul sănătății, inclusiv Strategia națională în domeniul drogurilor 2022-2026, Strategia națională pentru supravegherea, controlul și prevenirea cazurilor de infecție cu HIV/SIDA 2022 – 2030 și Planul cadru național privind controlul hepatitelor 2019-2030.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel