Bursa "Bani de liceu" va fi acordată în acest an şcolar pentru 20.948 de elevi, a informat, joi, Ministerul Educaţiei, într-un mesaj publicat pe Facebook.
Bursa "Bani de liceu" va fi acordată în acest an şcolar pentru 20.948 de elevi, a informat, joi, Ministerul Educaţiei, într-un mesaj publicat pe Facebook.
Lista finală, după soluţionarea contestaţiilor, cu beneficiarii bursei a fost afişată joi pe site-ul ministerului. Numărul total de beneficiari este egal cu numărul de solicitanţi eligibili.
Programul naţional de protecţie socială "Bani de liceu" este derulat de Ministerul Educaţiei începând cu anul 2004. Prin intermediul acestui program, fiecare beneficiar primeşte lunar, pe toata durata cursurilor, în situaţia respectării tuturor condiţiilor legale prevăzute, suma de 250 lei ca formă de sprijin în vederea continuării sau finalizării studiilor.
Vezi și:
Ministerul Educației a transmis în cursul zilei de miercuri că există întârzieri legate de plata burselor școlare, cu toate că datele de la Ministerul Finanțelor arată că banii necesari au fost alocați în conturile trezoreriilor locale.
Ministerul Educației a convocat, miercuri, în regim de videoconferință, toți inspectorii generali și contabilii-șefi pentru a analiza situația plății burselor elevilor. Ulterior, ministerul a transmis un comunicat oficial de presă, prin intermediul căruia a ținut să transmită situația burselor pentru elevi.
Se pare că bursele elevilor întârzie, deși Ministerul Finanțelor a virat banii în conturile trezoreriilor locale. „Din informațiile transmise de inspectorate în cadrul videoconferinței, există, în momentul de față, întârzieri legate de plata burselor cauzate fie de volumul foarte mare de dosare înscrise pentru verificarea eligibilității, fie de data organizării ședințelor pentru buget ale Consiliilor locale. Pentru a avea o situație clară la nivel de școli, fiecare inspectorat școlar va organiza, în cursul zilei de mâine, videoconferințe cu directorii de școli din județ”, a informat ministerul, într-un comunicat de presă transmis Agerpres.
În acest context, Ministerul Educației a mai transmis că, din datele obținute de la Ministerul Finanțelor, banii utilizați strict pentru plata burselor au fost alocați din sumele defalcate de TVA și au fost virați în conturile trezoreriilor locale, fiind puși la dispoziția unităților administrativ-teritoriale pentru retragerea sumelor necesare, în baza unei cereri, pentru a fi direcționate către școli. „Ne dorim ca toți elevii să primească bursele cuvenite și să prevenim întârzieri viitoare. Indiferent de fluxul banilor și de dificultățile semnalate de fiecare școală, Ministerul Educației va depune toate eforturile pentru a se asigura că nu mai există probleme legate de plata burselor”, se afirmă în comunicat.
În funcție de rezultatele școlare, elevii din școlile de stat pot beneficia de burse de merit și de studiu. Potrivit legislației, bursa de studiu este un ajutor financiar din partea statului care se acordă elevilor care provin din familii cu venituri minime și care au rezultate bune la învățătură. Scopul acordării burselor de studiu este pentru a le oferi elevilor susținere financiară pentru a-și cumpăra rechizite și haine. Valoarea bursei de studiu pentru anul școlar 2022-2023 este de 150 de lei.
Condiții pentru a obține bursă de studiu
În anul școlar 2021-2022, elevii primeau bursă de studiu dacă îndeplineau cumulativ următoarele condiții:
• media generală peste 7,00 și nota 10 la purtare în semestrul anterior;
• venit lunar net /membru de familie pe ultimele 3 luni anterioare depunerii dosarelor, cel mult egal cu salariul minim net pe economie (1.263 RON);
• pentru elevii claselor a V-a și a IX-a, bursele de studiu se acordau începând cu semestrul al doilea;
Pentru anul școlar 2022-2023 nu se vor mai lua în calcul rezultatele din ultimul semestru, ci rezultatele pentru întregul an anterior. De asemenea, pentru toți elevii se va lua în calcul numărul absențelor din anul anterior.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci