EXCLUSIV  Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023. Valoarea finanțării, cum te poți înscrie și care sunt criteriile / video

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Anamaria Marin, Head of Marketing e-Home, Enel X România, a fost invitată la DC News și DC Business, unde a vorbit despre Programul Casa Verde Fotovoltaice. 

Mai sunt câteva zile și românii se pot înscrie deja în sesiunea de finanțare de anul acesta a Programului Casa Verde Fotovoltaice derulat de Administrația Fondului pentru Mediu, pe 19 mai, vineri, bucureștenii și locuitorii județului Ilfov vor fi primii care se vor putea deja înscrie pe platforma AFM pentru a solicita finanțare. Pe scurt, ce e diferit la programul de anul acesta, față de sesiunea trecută?

„Într-adevăr, sesiunea curentă a Programului Casa Verde Fotovoltaice, lansat de Administrația Fondului pentru Mediu, are câteva modificări în curs. Una dintre ele este faptul că de data aceasta solicitanții se vor înscrie pe site-ul AFM, iar deschiderea sesiunii de înscriere va fi pe regiuni. Pe data de 19 mai, bucureșteni și locuitorii județului Ilfov vor fi primii care se vor înscrie. Sunt alocate trei zile pentru fiecare regiune în parte și merge pe principiul „primul venit, primul servit”. La ora 10 se dă start sesiunii și bucureștenii și cei din Ilfov pot înscrie deja cererile. O altă modificare care a venit tot odată cu acest ghid, este faptul că acum sunt considerate eligibile și unitățile de cult. Pentru aceștia există o sesiune dedicată de trei zile, pentru toată țara.”, a spus Anamaria Marin.

Ne puteți spune care este valoarea finanțării în această sesiune?

„Finanțarea acordată este de maxim 20.000 de roni, este o finanțare acordată de Administrația Fondului pentru Mediu cu condiția suportării unei contribuții proprii, de către beneficiar, de 2000 de lei. Practic, din valoarea totală a proiectului se scade valoarea finanțată de către Administrația  Fondului pentru Mediu, rămânând ca și diferența să fie suportată de către beneficiarul final.”, a spus Anamaria Marin.

Care este sistemul pe care îl poate accesa un solicitant prin actuala sesiune a Programului Casa Verde Fotovoltaice?

„Sistemul considerat eligibil și pentru care se poate oferi această finanțare este un sistem de minim 3kw și în criteriile de eligibilitate intră componentele sistemului, echipamentele, panourile și invertorul, sistemul de prindere, tot ce înseamnă locuri de măsură și protecție necesare și cabluri pentru bună funcționare și montajul sistemului fotovoltaic, instalarea și punerea în funcțiune a acestui proiect și TVA-ul aferent proiectului. Toate aceste cheltuieli sunt considerate eligibile în cadrul actualului ghid de finanțare.”, a spus Anamaria Marin.

Care sunt criteriile principale pe baza cărora ne putem înscrie în actuala sesiune a Programului Casa Verde Fotovoltaice?

„Este foarte important ca și beneficiarii care se înscriu să recitească aceste condiții și în ghidul de finanțare. Printre condițiile pentru persoanele fizice amintesc faptul că este necesar să fie o persoană fizică cu domiciliul stabil în România, să fie proprietarul locației unde urmează să se amplaseze panourile fotovoltaice, pe acea locație pentru care solicită finanțarea să nu mai fi fost ale finanțări obținute în trecut pe același proiect, pe același număr cadastral, să nu existe datorii la bugetul de stat și bugetul local pentru beneficiar și adresa din buletin să fie aceeași cu adresa de implementare a proiectului.”, a spus Anamaria Marin.

Cum se pot înscrie solicitanții, persoane fizice?

„Aceasta este o nouă modificare față de sesiunile anterioare. De data aceasta solicitantul este cel care își va înscrie solicitarea direct pe site-ul Administratiei Fondului pentru Mediu. În momentul deschiderii sesiunii de înscriere, conform regiunii din care solicitantul face parte, acesta va putea intra în contul din platforma fondului de mediu, va completa anumite câmpuri predefinite cu informațiile solicitate, după care își va încărca documentele justificative direct în platforma. După acești pași, acesta urmează să primească un număr de înregistrare, ceea ce înseamnă cererea lui a fost înregistrată, iar fondurile au fost blocate.”, a spus Anamaria Marin.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel