Programul de guvernare. Sănătate: Urgentarea demersurilor pentru construirea spitalelor regionale şi adoptarea legilor vaccinării şi prevenţiei

Guvernul va finaliza de urgenţă demersurile pentru obţinerea finanţării europene pentru spitalele regionale din Iaşi, Cluj şi Craiova, pentru începerea cât mai rapidă a licitaţiilor publice şi a construcţiei şi va susţine adoptarea legii vaccinării şi a legii prevenţiei, prevede programul de guvernare depus joi la Parlament de premierul desemnat, Ludovic Orban.

Ministerul Sănătăţii va realiza o analiză riguroasă a infrastructurii şi dotărilor celor 367 de spitale publice şi stabilirea unei liste de priorităţi urgente a investiţiilor acolo unde există condiţii insalubre sau care pun în pericol siguranţa pacienţilor şi va continua programul de înnoire a parcului de ambulanţe pentru a creşte accesul populaţiei la servicii medicale de urgenţă, indică documentul.

Guvernul liberal îşi propune ca, în colaborare cu toate structurile locale şi centrale care deţin unităţi sanitare cu paturi în administrare, să stabilească un plan de reorganizare/comasare a spitalelor neperformante sau a celor care înregistrează mari dificultăţi de sustenabilitate financiară, iar Ministerul Sănătăţii să realizeze implementarea efectivă a Planului Strategic de Prevenire şi Combatere a Infecţiilor Nosocomiale la nivelul tuturor spitalelor publice şi private, plan adoptat în 2016. Urmează să fie iniţiat şi un Program de Combatere a Rezistenţei la Antimicrobiene (antibiotice).

Ministerul Sănătăţii şi CNAS vor impune obligativitatea spitalelor publice de a introduce sisteme computerizate de programări, criterii clare şi transparente de alcătuire a listelor de aşteptare, se mai arată în program.

De asemenea, Guvernul liberal vrea să iniţieze un proiect de lege pentru compensarea inechităţilor produse de legea salarizării unitare, precum şi a regulamentului de sporuri între toate categoriile de personal medical şi mai ales a biologilor şi chimiştilor, a personalului auxiliar, cadrelor universitare cu încadrare clinică, a personalului medical ce activează în domenii cu grad înalt de risc.

Potrivit programului, Executivul va susţine adoptarea cât mai rapidă în Parlament, după o corectă informare şi consultare publică, a legii prevenţiei prin care populaţia să fie informată asupra efectelor nocive ale unor alimente, produse sau obiceiuri alimentare sau comportamentale, precum şi a legii vaccinării, care va cuprinde obligativitatea vaccinării populaţiei, obligaţia autorităţilor de a desfăşura campanii de informare, de a asigura aprovizionarea cu vaccinuri, de a garanta calitatea şi siguranţa vaccinării conform standardelor europene. În cadrul legii vaccinarii va fi stabilită şi obligaţia Ministerului Sănătăţii de a elabora şi aplica un plan multianual de vaccinări şi, implicit, un plan multianual de achiziţii de vaccinuri.

Totodată, Guvernul PNL îşi propune să pregătească elaborarea unui pachet de măsuri pentru stimularea asigurărilor de sănătate private complementare.

Programul de guvernare mai menţionează că rezidenţiatul va face obiectul unei analize, urmând să fie corelate locurile şi posturile scoase la concurs cu "proiecţia pe minimum 5 ani a specialităţilor deficitare şi cu distribuţia geografică a acestora, prin actualizarea tematicii şi bibliografiei de examen, prin restabilirea curriculei pentru fiecare specialitate în parte".

Conform documentului, CNAS va urgenta începerea derulării programelor naţionale de screening cu finanţare de la UE în domeniul bolilor cronice cu cea mai mare incidenţă în populaţia României: boli cardio-vasculare, diabet zaharat, cancer colorectal, cancer de sân, de col uterin, de prostată. Fondurile obţinute din taxele pe viciu, precum şi din accizele pe produsele dăunătoare sănătăţii vor fi orientate către Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), cu destinaţia explicită a finanţării şi dezvoltării programelor naţionale curative.

Programul de guvernare mai cuprinde măsuri privind creşterea graduală a ponderii medicinei primare în cadrul bugetului FNUASS şi pentru simplificarea şi debirocratizarea relaţiei contractuale cu medicii de familie (utilizarea exclusivă a semnăturii şi registrelor electronice). Contractele-cadru "vor cuprinde cuantificarea clară şi extinderea numărului şi tipurilor de servicii medicale prestate (activităţi epidemiologice, de prevenţie, programe de screening)".

De asemenea, CNAS va introduce obligativitatea tuturor furnizorilor de servicii de sănătate de a crea liste de aşteptare pentru pacienţii cronici pe criterii clare şi transparente, diferenţiate pe tipuri de patologii, precum şi sisteme digitalizate de programări, mai prevede programul de guvernare.

În privinţa medicamentelor, programul de guvernare prevede creşterea plafonul trimestrial şi crearea unui mecanism de control la zi al stocurilor, precum şi implementarea unui pachet de măsuri pentru a asigura disponibilitatea continuă a terapiilor esenţiale.

CNAS va implementa de urgenţă toate măsurile necesare pentru optimizarea Sistemului Informatic Unic Integrat, mai arată documentul. A

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel