Programul de iarnă în domeniul energetic, aprobat de Guvern

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Guvernul a aprobat Programul de iarnă în domeniul energetic.

Executivul a aprobat vineri, la propunerea Ministerului Energiei, Hotărârea de Guvern pentru aprobarea programului de iarnă în domeniul energetic, informează ministerul print-un comunicat, scrie Agerpes. 

Hotărârea vizează măsurile privind nivelul de siguranţă şi securitate în funcţionare a Sistemului Electroenergetic Naţional, precum şi măsurile în legătură cu realizarea stocurilor de siguranţă ale SEN în ceea ce priveşte combustibilii şi volumul de apă din lacurile de acumulare pentru perioada 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022.

"Suntem pregătiţi pentru sezonul rece. Avem suficiente rezerve energetice pentru această iarnă. De aceea am adoptat Programul de Iarnă pentru a avea la dispoziţie toate instrumentele pentru a gestiona eventualele probleme care ar putea apărea", a declarat Virgil Popescu ministrul Energiei.

Cui se adresează programul de iarnă

Programul de iarnă se adresează tuturor producătorilor de energie electrică şi producătorilor de energie electrică şi termică în cogenerare şi se aplică în perioada 1 noiembrie 2020 - 31 martie 2021.

Totodată, prin această hotărâre se constituie Comandamentul energetic de iarnă, care va monitoriza funcţionarea Sistemului Electroenergetic Naţional şi a Sistemului Naţional de Transport al Gazelor Naturale în perioada 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022. Din comandament fac parte reprezentanţi ai instituţiilor şi autorităţilor statului competente în domeniul energiei, precum şi ai operatorilor economici din sectorul energiei electrice şi gazelor naturale. 

Rusia este îngrijorată că preţul ridicat al gazelor ar putea distruge cererea

Rusia este tot mai îngrijorată că majorarea explozivă a preţului gazelor naturale ar putea să afecteze cererea pe cea mai importantă piaţă a sa de export, transmite Bloomberg, scrie Agerpres. 

"În cele din urmă, o astfel de situaţie va conduce la un consum mai mic şi asta îi va afecta pe producătorii noştri, inclusiv Gazprom PJSC", a spus miercuri preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, la o reuniune a Guvernului de la Moscova care a fost transmisă de postul de televiziune Rossiya 24 TV. "De aceea nu suntem interesaţi de o creştere fără sfârşit a preţurilor la energie, inclusiv la gaze naturale", a adăugat Putin.

Preţurile de referinţă la gaze în Europa, principala piaţă de export a Rusiei, au depăşit record după record în ultimele săptămâni, în condiţiile în care livrările limitate de gaze naturale prin conducte şi competiţia intensă cu Asia pentru nave încărcate cu gaze lichefiate au provocat un deficit în aprovizionarea Europei. Aceste probleme au majorat costurile pentru companii, facturile consumatorilor şi chiar şi preţul alimentelor. Mai mulţi mari consumatori de gaze naturale, precum producătorii de îngrăşăminte, şi-au redus operaţiunile şi chiar au închis unele uzine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel